Annonsørinnhold fra Vårt Hjem

Hva er dette?

Kultureventyret Vårt Hjem

Det var en gang en vennegjeng med sans for lokal kultur og bitter smak.

Annonsørinnhold fra

Denne gjengen med venner vanket ofte på Mitt Hjem; puben som iranske Mansour Hassani åpnet i Kongens gata på Nordsia i 1997. Der trivdes de godt. Veldig godt.

Ja, noen av dem var sågar med i Øyenvitne og brukte - i likhet med andre lokale aktører - Mitt Hjem-scenen flittig for å formidle lokale historie og lun humor.

Flere i vennegjengen var også ivrige medlemmer i Norsk Fernet Branca Union, en steinkjerbasert herreklubb med en uvanlig stor interesse for den italienske bittedrikken Fernet Branca.

Så, da Mitt Hjem skulle avvikles i 2009, begynte diskusjonene kjapt å virre rundt i flokken. Skal vi, skal vi ikke? Klart vi skal!

— Mange av oss hadde vært med helt fra starten til Mitt Hjem i 1997. Det var liksom vårt hjem. Og dermed hev vi oss rundt for å få stamstedet vårt opp å gå igjen, forteller daglig leder i Kulturscenen Vårt Hjem, Erik Jensen.

En del av vennegjengen dannet en investorgruppe og kjøpte bygården, mens alle hjalp til med å pusse opp lokalene og starte kulturpuben som alle steinkjerbyggen i dag kjenner som Kulturscenen Vårt Hjem. At herreklubben attpåtil fikk nye klubblokaler i kjelleren under puben, kom også godt med.

— Vi startet det hele med ca 30 aksjonærer. Det har ikke vært mye utskiftninger av den opprinnelige gjengen, men noen ekstra er kommet til. I dag er vi opptil ca 40 eiere, sier Jensen.

Men hva var egentlig drivkraften deres, lurer du kanskje på? Svaret lar seg formulere med to ord: Lokal kultur.

For Erik Jensen og resten av venneflokken var det helt avgjørende at alle i Steinkjer skulle ha en kulturscene å gå til.

— Vi er glad i det lokale kulturlivet og mener det er svært viktig å støtte opp om det. Det var viktig for oss å ta et ansvar for en scene her på Steinkjer og samtidig bygge videre på mulighetene det rike artist- og kulturlivet vårt gir, forklarer han, og legger til:
— Men det er klart at puben i seg selv, og muligheten for å slå seg ned og kjøpe god drikke, også var en viktig del av hvorfor vi valgte å drive den videre.

I dag er Kulturscenen Vårt Hjem er helårs kulturaktør og som én av de 10 største klubbscenene i landet, og det spilles opptil flere konserter ukentlig utenom perioder med nedstenging i forbindelse med korona. Ja det er faktisk 150 arrangement hvert år.

Et eventyr blir ikke til uten at det ofres. Og dette eventyret er ikke historien om venner som skor seg som næringsaktører.

— Vi visste allerede i starten at dette prosjektet ikke ville gjøre oss rike. Men vi holder oss flytende og har egne ansatte. Ellers har det vært enormt mange dugnadstimer opp gjennom årene for å holde Kulturscenen i gang og kunne videreutvikle den, sier Jensen. «Det eneste vi har blitt rik på er opplevelser»

I 2015 leide vennegjengen like så godt nabolokalene i den gamle “Odds-butikken”, slo hull i veggene og utvidet med sitteplasser og selskapslokaler.

— Samtidig holder vi kontinuerlig på med utvikling av teknologi på utstyr og det som kreves for å holde scenen oppdatert, så vi har nok å holde på med, smiler han.

Og hvem vet? Kanskje pusser de opp den dag i dag?
— Ja, så klart! Nå utnytter vi muligheten med å flytte bar og gi nye sitteplasser med godt innsyn mot scenen ettersom vi uansett må holde stengt. Det gleder vi oss til å vise fram når vi kan åpne igjen, sier Jensen.

Hvis alle brukte stedet litt, så gikk de kanskje i null, var tanken i 2009. En aksje kostet 10.000 kroner, og ingen i vennegjengen fikk kjøpe mer enn to aksjer.

— I 2020 utvidet vi aksjonærporteføljen og holder nå på å rigge oss annerledes. Vi skal ha inn noen flere aksjonærer og jobbe videre for å sikre at lokalt kulturliv blomster, understreker Jensen.
Med andre ord: Dette eventyret er langt fra slutt.

Del artikkelen på Facebook