Øvelsene til musikkspelet i Bergmannsparken i Malm startet denne uka. Før skolestart er det noen hektiske dager på scenen i Fosdalen Amfi i gruveområdet. Aldri har det vært så mange barn og unge med som i år. På øvelsene denne uka er det rundt 60 med. Når flere og flere kommer tilbake etter ferien, vil det til slutt stå 90 barn og unge på scenen.

– Jeg trives utmerket godt som en av de slemme i arbeiderbarngjengen, smiler Viktor Ekman i en pause fra øvelsene.

Viktor har siden debuten i 2016 blitt «slemmere og slemmere» med årene.

– Jeg startet som en liten gutt som satt på elvekanten og fisket. Da prøvde jeg å bli slem. Nå er virkelig inne i slemmegjengen, konstaterer 17-åringen.

– Gi järnet

Regissør Joakim Nätterqvist har akkurat formanet de rivaliserende gjengene; funksjonærbarna og arbeiderbarna at de må «Gi järnet» enda mer på scenen. Viktor tar det til seg.

– Joakim er kjempeflink. At han er svensk er ikke noe problem. Vi skjønner alle hva han mener, og jeg er sikker på at dette vil bli kjempebra, sier Viktor.

Ny kone

Av de «voksne» er det bare Joakim Nätterqvist som foreløpig har kommet til Malm og inntatt det faste bostedet – Messa. Svensken kom sist lørdag og har brukt denne uka flittig til å få sine unge skuespillere i Eplene i Messehagen-modus.

– De er virkelig kjempeflinke. I år har jeg filmet dem, og opptakene bruker vi aktivt. De får se seg selv, og jeg får forklart hvordan jeg ønsker det, sier Nätterqvist.

Som i fjor, skal han også inneha en av hovedrollene som Walter Jønsson.

– Selvsagt blir det uvant at Evy (Kasseth Røsten) ikke er med på scenen i år. Det blir første gangen. I år får jeg derfor en ny kone på scenen i Siri Schnell Juvik. Det blir spennende. Selv om Evy ikke er med på scenen, vil hun helt sikkert være med i kulissene. Både ektemann Paul Ottar og alle barna hennes er jo med på scenen, smiler han.

Han smiler godt på spørsmålet om han får prestasjonsangst at han skal regisserer Paul Ottar Haga. Haga var regissør på tre oppsetninger før Nätterqvist tok plass i regissørstolen.

– Du skal ikke se bort fra at det er Paul Ottar som må gjennom flest gjennomganger før jeg blir fornøyd, smiler svensken ironisk.

«Eplene i Messehagen» har premiere 14. september.