– Man må håpe i det lengste at de får tatt bjørnen, men det er et stort område som det skal letes i.

Sauebonde Vigdis Lund i Henning har i sommer funnet åtte voksne sauer og et lam som er tatt av bjørn på fjellbeite. En, eller flere, bjørner ha skadet eller drept over 60 sauer i Verdal, Steinkjer og Snåsa. Lund sine sauer er blitt tatt i området Snåsa/Steinkjer.

Siden tidligere i juli har det vært to separate skadefellingstillatelser på bjørn vært i Verdal og Snåsa kommune, men har disse er blitt utvidet til å omfatte deler av Steinkjer kommune.

OBS: Saken innholder sterke bilder lengre ned

Skadefellingen ledes fra Snåsa og Verdal, men skal skje i samarbeid med Steinkjer kommune.

Først fikk Snåsa kommune avslag da de søkte om skadefellingstillatelse på en bjørn Roktdalen i Snåsa, men etter hvert snudde Statsforvalgeren, og ga fellingstillatelse på en bjørn.

– Jeg har mistet sauene mine i området Pikhaugen, Grønlihøa og Gåstjønna.

Lund er overbevist om at bjørnen går runder. De første sauene ble funnet i månedsskifte juni og juli. Etter det ble det stille, før det igjen ble funnet nye kadaver i tidsrommet 17. og 20. juli.

Synes synd på lammene som har mistet moren sin

To av de ni kadavrene har hun foreløpig ikke fått bekreftet, men hun frykter at enda flere er tatt.

– I området de går er det litt dårlig signal til GPS-senderne, så det kan gå perioder uten signal fra senderne. Men foreløpig er det flere sauer i det samme området som jeg ikke har hatt kontakt med.

Hun setter naturlig nok pris på at fellingstillatelsen også er kommet til Steinkjer kommune.

– Det er veldig utrivelig å lete kadaver. Den bjørnen som tar sauene er jo bare ut etter jur og brystfettet. Det spiser jo ikke alt av sauren.

Det er ikke første året hun har mistet sau, i fjor mistet hun også noen sauer. Men hun har aldri mistet så mange som i år.

– Det er jo veldig synd for lammene som mister moren sin. Selv om de overlever, så blir de veldig små siden de ikke får næring fra moren sin.

Det var Steinkjer24 som omtalte fellingstillatelsen først, og fellingstillatelsen varer fram til mandag klokken 12.