– Hei det er Erik, jeg hørte at du hadde prøvd å få tak i meg?

Det var det Lars Haugdal Andersen hørte i motsatt ende av telefonen da han skulle invitere Erik "Myggen" Mykland til fotballpodkasten "Heia Fotball".

– Jeg fikk hakeslepp da Myggen ringte meg. Da kjente jeg på å bli skikkelig starstruck.

Lars Haugdal Andersen jobber daglig på NRK i Trondheim hvor han er produsent og deltager i podkasten som har 2,3 millioner nedlastninger i året. De snakker om smått og stort med fotballprofiler og andre interessante mennesker. I tillegg er han eventansvarlig for statskanalen, så han er i full gang med å planlegge årets utgave av P3aksjonen på Solsiden. I tillegg til å være fotballinteressert har Haugdal Andersen spilt i flere rockeband, vært på turné i Tyskland, blandet seg drink under duken på Spellemannsprisen og i tillegg avslørt sin egen tyv. Musikkarrieren startet på Ungdommens hus i Ølvegata i Steinkjer.

– Musikkinteressen startet egentlig ved at jeg var misunnelig på Morten Haugdahl og Jørn Norstrøm som spilte i bandet "The Spoonplates" på Lø barneskole. Jeg ville også gjerne spille i band. Men det nærmeste jeg kom på den tiden var at jeg og Bjørn Erik Larsen kledde oss ut som en forsterker og en platespiller på et karneval og fikk være på scenen da "The Spoonplates" spilte.

På ungdomsskolen skulle Haugdal Andersen få sin debut i et ordentlig band. Da han ble kompis med Truls Lorentzen på ungdomsskolen.

– Han var en hippie-aktig fyr som gikk med en tøff frakk og var god på gitar. Det var vel egentlig ganske tilfeldig at vi startet et band sammen på Ungdommens hus. Jeg var ikke god på gitar da, noe jeg vil påstå at jeg fortsatt ikke er. Jeg var vel stort sett med i bandet fordi jeg var bra for det kollektive humøret, i tillegg var jeg en flink koordinator. Jeg var godt på å fikse en bil, slik at bandet vårt "Fjorten fjortisa" kunne komme seg rundt. En slags spillende manager. Vi måtte bytte navn da et annet band med elleveåringer fra Sørlia begynte å kalle seg "Elleve Elvisa" – som var et mye bedre navn.

Kvasipolitiske rebeller

Dermed ble Burgerbarna etablert.

– Vi spilte inn demoer i Ølvegata på slutten av 80-tallet. Vi hadde titler som "Carl Ivar", "Syse" og "Familieidyll". Låter som var ganske politiske og som ofte var på grensa for hva man kan si. Vi hadde også "Steinkjersangen" som var ganske hard mot byen.

"Langs ved elvas munning ved en forurensa fjord. Under åsens runding, på fæl og råtten jord. Der ligger Steinkjer på. Lukka, mørk og grå. En skitten drabantby, som får mæ te å spy"

– Ofte så måtte vi over streken i tekstene våre for å få de til å rime. Vi var jo egentlig bare unge rebeller. Steinkjer var en fin plass å vokse opp.

Det var først da Haugdal Andersen var i Sivilforsvaret at karrieren tok et kvantesprang. Han delte rom sammen med to inderøyinger som spilte i bandet Funny Farm. Og når bandet trengte en ny gitarist, så ble Haugdal Andersen spurt.

– De var jo allerede et ganske stort band, å skulle spille gitar for dem ble et karrierehopp som kan ta pusten fra deg. Jeg er en type som liker å kunne det jeg skal gjøre, så i dagene før første øving øvde jeg timevis på sangene deres. Da første øving sammen med bandet kom, sa de at det var jeg som var den eneste som ikke spilte feil på låtene. Etter litt øving, så bar det rett på turne. Så veien fra Ungdommens hus i Ølvegata til turne i Tyskland var kort.

Spesielt husker han da han ordnet slik at Funny Farm skulle spille konsert i Ølvegata.

– Jeg hadde booket oss til å spille på Ungdommens hus og ordnet oss en veldig god avtale.

Vanligvis får band en andel av inngangspengene som konsertstedet har når de spiller konsert.

– Men jeg hadde ordnet slik at vi fikk alt av inngangspengene den kvelden, i tillegg til 1500 kroner, fordi vi stilte med ekstra utstyr. Jeg hadde sikkert plukket opp ett og annet da jeg gikk på handelsskolen allikevel.

Blandet seg en drink under bordet

Funny Farm ble nominert til Spellemannprisen i 1997 i kategorien hardrock for albumet "Amputate", som var bandet sin siste plate før det ble oppløst året etter. Haugdal Andersen og de andre i bandet ble ikke imponert over serveringen de fikk den kvelden.

– Jeg husker at vi fikk spandert én drink på hele kvelden. Dette var noe vi hadde forberedt oss på, derfor hadde vi med oss medbrakt. I løpet av kvelden møttes bandet under et festbord med lang hvit duk for å mikse egne drinker.

Etter Spellemannsfesten endte bandet opp på et hotellrom.

– Jeg husker at skuespilleren Helge Jordal var på den samme festen. Vi likte rollen hans i filmen "Orions Belte", derfor drev vi og ropte sitater fra filmen etter han.

Men i hælvæte karar!

– Han lo tilbake, og likte godt at vi husket han.

Men det var også en person som likte bandets utagerende oppførsel heller dårlig.

– Jeg og Ragnar i bandet hadde vel det man kan kalle for rumpehumor. Derfor endte vi opp med å danse rumpedansen, en dans hvor to personer hopper opp og ned med rumpene mot hverandre. Men i det ene hjørnet på hotellrommet satt en liten "konge" og så på. Han hadde mange folk rundt seg, så han bestemte sikkert alt på nachspielet. Han kalte oss til seg.

– Hva er det dere driver med?

– Vi svarte at vi danset rumpedansen.

– Kom dere ut!

– Nei, kom igjen da. Det er jo bare moro.

– Ok, dere skal få bli dersom dere sier at dere er motherfuckers.

– Vi fant ut at det var verdt det å si det for å ikke bli pælma ut. Men det ble ikke mer rumpedans etter det.

Tyven-tyven

Tilbake til tiden i bandet Funny Farm, så måtte Haugdal Andersen ta jobben i egne hender da noen hadde stjålet elgitaren hans.

– Gitaren min ble stjålet fra et øvingslokale fra Veita Scene i Trondheim mens vi satt i etasjen over å så en Rosenborgkamp. Vi anmeldte det til politiet, men forsto fort at det var håpløst. De har jo ikke ressurser til å finne sånt.

Haugdal Andersen hadde nettopp kjøpt seg en Gibson Les Paul og var nødt til å tenke utenfor boksen.

– Hva om jeg setter inn en "ønskes kjøpt"-annonse i Adresseavisen? Jeg spekulerte på hvordan jeg skulle formulere meg, jeg kunne jo ikke bare skrive "Hei tyv, få gitaren min tilbake". Jeg forsto at jeg måtte oppfattes som naiv og full av penger. Derfor bestemte jeg meg for å sende inn annonsen "Brukt el-gitar ønskes kjøpt, maks kr. 5000,-. Helst Gibson Les Paul".

Mange ringte å tilbøy forskjellige gitarer til Haugdal Andersen. Men plutselig ringte det en som skulle selge en Gibson Les Paul for en kompis.

– Vi avtalte at vi skulle møtes slik at jeg kunne få se på gitaren. Jeg tok med meg bassist og låtskriver Ragnar, som sikring hvis noe skulle gå galt, og vi møtte selgeren på Valentinlystsenteret i Trondheim. Jeg lånte min mors todørs Golf på den tiden, og vi plasserte tyven i baksetet uten mulighet for å komme seg ut, og sa at vi skulle kjøre til øvingslokalet for å teste gitaren. Mens vi satt i bilen, bestemte jeg meg for å konfrontere han.

– Det det er min gitar, nå kjører vi deg til politiet.

– Neinei, jeg skal bare selge den for noen.

Haugdal Andersen så frykten til mannen i speilet. Han ble tydelig redd, for dette var ikke noe han hadde forventet.

– Den er min, og nå tar jeg den tilbake, sa Haugdal Andersen.

Etter det slapp de av tyven og så han aldri igjen.

Snakket med Drillo om Steinkjer på Rockefeller

Til daglig jobber Lars Haugdal Andersen i NRK. Det har han gjort siden slutten av 2005. I 2014 startet Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom fotballpodkasten "Heia Fotball" fra Tyholt. Da insisterte Haugdal Andersen, som var ansatt som webprogrammerer på NRK å få lage nettsiden deres.

– Da fikk jeg navnet Nettsjef Lars av Sven. I etterkant ballet det hele på seg og jeg fikk en egen spalte som kalles "Breddefotballspalten" i programmet.

Introen til spalten har han hentet fra Steinkjerrevyen.

– Det er sangen til Steinkjer Idretts- & Fotballklubb. Sangen passet bra inn i podkasten siden jeg er fra Steinkjer, i tillegg til at Sven likte sangen.

Podkasten har hatt Egil "Drillo" Olsen som gjest på en forestilling på utestedet Rockefeller i Oslo. I 2016 gikk de fra Trondheim til Guldbergaunet for å sette fokus på breddefotballen. De besøkte mange klubber på veien, spilte inn daglige podkaster og rakk akkurat å se Steinkjer FK mot Levanger FK som en verdig avslutning på turen. Et år senere tok de turen fra Steinkjer til Tromsø. Denne gangen i bil. Før turen Trondheim til Mandal sto på agendaen i 2018.

Haugdal Andersen er bosatt i Trondheim, men han sitter i Trondheim og heier på Steinkjer.

– Da jeg var 18-19 år kunne jeg komme meg raskt nok bort fra byen. Det var ingenting som skjedde der. Nå synes jeg at Steinkjer er en bra by, en fin plass, kanskje spesielt Sørlia. Bjørn Gunnar Ericson fortjener honnør for sitt kulturarbeid i mange år, men jeg tenker at kommunen kunne ha gjort mer ut av kulturlivet sitt og sentrumsstrategien. Men kanskje blir det bedre rundt det nye kulturhuset. Jeg følger ikke veldig mye med på Steinkjer, men jeg vet at Leif Terje Nilsen har hendene sine over alt. Vi satser på at de gjør en god jobb.

Se video:

Se video fra når podkasten "Heia Fotball" med Lars Haugdal Andersen, Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom synger Steinkjersangen. Opptaket er fra onsdag denne uken.