Torsdag fikk elevene ved Ogndal skole varm lunsj. Det sørget Bygdekvinnelaget i Ogndal for.
- Norges Bygdekvinnelag har gratis skolemat til alle som en av sine kampsaker fram mot Stortingsvalget 2021. Ogndal Bygdekvinnelag støtter kampen - og det gjør vi med å servere et felles måltid til elevene i bygda vår i starten av skoleåret. Maten vi serverer er sunn - og i tillegg er det sosialt å spise i lag. Vi håper at makthaverne etter valget sørger for at det blir servert gratis skolemåltid til alle elever i norsk skole hver eneste dag, sier Grete Waaseth på vegne av styret i Ogndal Bygdekvinnelag.

55 til lunsj

Det er 55 elever ved Ogndal skole. På grunn av korona spiste fire av klassene i lag først, og etterpå spiste de tre siste klassene; 5., 6. og 7.-klasse grønnsakssuppe, som ungene sa var god.
- Den inneholder, potet, gulerot, blomkål og brokkoli, så det er sunn mat, forteller Marna Ramsøy, som hadde laget suppa.
- Eva Lien Røliaunet har laget foccacia-brødet, så her er det flere som bidrar - både med å lage maten og servere den, sier Inger Holde Kjesbu, som er leder i Ogndal Bygdekvinnelag.
- Tror du det er realistisk at elevene vil få servert mat i skolen i løpet av få år?
- Jeg ønsker veldig at det skal skje, men tror det kanskje ikke. Men det er lov å håpe, sier lederen i Bygdekvinnelaget i Ogndal, som også er lærer ved Ogndal skole.

Henviser til rapport

Styret i Ogndal Bygdekvinnelag forteller at ekspertene bak rapporten "Sunnere matomgivelser i Norge" fra 2020, mener det haster å få nordmenn til å spise sunnere. De konkluderer med at et skolemåltid til alle er et av de viktigste tiltakene. Barn tilbringer svært mye tid på skolen og skolen bør være en viktig helsefremmende arena. Skolemåltidet spiller en viktig rolle i å oppfylle folkehelseloven. Det er også i tråd med barnekonvensjonen, som sier at barn har rett til å vokse opp i gode og helsefremmende omgivelser med sunn og fullgod mat. Dessuten blir både de faglige resultatene og det sosiale samholdet mellom elevene bedre.