– Vi har faktisk vært litt over den omsetningen som vi hadde i fjor. Det tror jeg skyldes at vi egentlig har hatt en positiv trend med gjester gjennom hele året.

For Famille sin del, så har de økt inntektene i juli sammenlignet med samme måned i fjor. Daglig leder Kristel Knutsdatter forteller at de har en positiv trend, men at det har vært ganske lite uteservering som følge av det grå juliværet.

Famille topper listen med bruttoinntekter hos de spisestedene som vi har snakket med.

  • Famille – 1 300 000 kroner
  • Ox Steak House – 1 000 000 kroner
  • Chef – mathall, spiseri & catering – 730 000 kroner
  • Café Madam Brix – 500 000 kroner

Vanskelig å toppe fjoråret

For Famille og Café Madam Brix sin del, så kan de fortelle om en økning sammenlignet med juli i fjor. Mens Ox Streak House og Chef – mathall, spiseri & catering har hatt en nedgang.

– Juli var egentlig helt grei, det har vært litt mindre enn vanlig. Det tror jeg at kan skyldes været, for det har jo egentlig ikke vært noen sommer i Steinkjer. Vi ser at med en gang solen skinner så blir det mer trafikk i restauranten, forteller Christen Oksvold på Chef.

Magne Melland ved Ox hadde et rekordår i fjor, og de har samme opplevelse som Chef, at den store sommertrafikken har uteblitt.

– I år har vi vært tilbake til normalen. Jeg tror at det skyldes åpne grenser, og at nordmenn har reist til utlandet i sommer. Samtidig var juli i fjor ganske ekstraordinær. Vi har hatt to gode år på rad nå, så det skulle godt gjøres å følge opp de årene i sommer. I fjor var det fulle hus hver dag, og vi opplevde at vi tidvis måtte si nei til gjester fordi det var fullt. I år har det virket dødt i sentrum.

For Café Madame Brix sin del, så henter de dem største inntektene på kveldskundene.

– Årsaken til at det har vært bedre i år, er nok fordi det har vært mindre restriksjoner i år enn i fjor. Jeg tror ikke at det dårlige været har hatt noen spesiell innvirkning på omsetningen. Hvis folk har tenkt at de skal ta seg en tur ut, så gjør de det stort sett uansett vær, forteller daglig leder Merete Haug.

Uenige om hva som er den beste måneden

Det er noen variasjoner når det kommer til hvilke måneder som historisk har vært den beste sommermåneden for de fire restaurantene. I juni og august kan ringvirkningene av Steinkjerfestivalen og martnan være gode for flere av stedene.

– For vår del er juni og juli ganske jevne måneder i år som i fjor, men dersom det ikke hadde vært festival, så ville juli ha vært den beste måneden for oss. I tillegg pleier august å være tett opp mot de to andre sommermånedene, mye på grunn av martnan, forteller Knutsdatter.

Juni og august pleier også å være populære måneder for Chef, men også flere arrangementer er mye av årsaken til dette.

– Det er flere bryllup da, i juli er fellesferien med ganske få arrangement.

For Ox sin del, så er juli den beste måneden.

– Det er det mange turister i Steinkjer, men i år kan det se ut som at folk har kjørt forbi byen i stedet for å stanse innom.

For Madame Brix sin del så ser de fram til august med Det Store Kaffeslabberaset som arrangeres hos dem.

– Det er selvfølgelig noe vi ser fram mot og gleder oss til, sier Haug.