Nettavisen og Steinkjer-Avisa: Prisene som de ulike McDonald's-restaurantene i Norge tar for sine menytilbud, varierer fra sted til sted.

Det viser undersøkelser Nettavisen har gjort den siste tiden. Fastfood-kjedens populære Big Mac-meny koster for eksempel elleve prosent mer på restauranten i Steinkjer, sammenlignet med en annen McDonald's i Stavanger.

Rune Nikolaisen er mannen bak nettstedet Gjerrigknark.com. Han er opptatt av å spare penger, og gi andre tips om dette.

Personlig spiser han ikke på McDonald's, og tror heller ikke at folk flest tenker over om prisene er de samme andre steder.

– De forventer kanskje at det er samme pris, så jeg forstår at folk kan bli overrasket, sier Nikolasesn til Nettavisen.

Se hva en Big Mac-meny koster på din lokale McDonald's i oversikten nederst i denne saken.

Steinkjer dyrest

Steinkjer er dyrest i landet når det kommer til BigMac-meny med en pris på 119 kroner.

Steinkjer-Avisa har snakket med daglig leder for McDonalds-restauranten i Steinkjer, Joakim Næss, men han ønsker ikke å uttale seg mye om tema.

– Vi ønsker ikke å dele vår prisstrategi med våre konkurrenter via media, men legger til at det er ulike kostnadsbilder for restaurantene.

Han sier ellers at de er opptatt av servicen og produktene de leverer i sin egen restaurant.

– Vi forholder oss ikke til hvordan en McDonald’s restaurant i Oslo velger å prise sine produkter; vi er først og fremst opptatt av å sørge for at vi gir gode tilbud og opplevelser til våre gjester på McDonald’s i Steinkjer.

– Det er litt sinnssykt

i Steinkjer har Viktor Jensen og Philip Austmo-Lund akkurat bestilt seg Mc Flurry og Big Mac-meny i det Trønder-Avisa møter dem på McDonald’s. Det er to forbløffede nittenåringer da de får høre om prisforskjellene på de forskjellige avdelingene i landet.

– Jeg har nettopp bestilt, så det var jo dumt, sier Jensen og fortsetter:

– Jeg er veldig sjeldent utenfor Steinkjer, så jeg har ikke lagt merke til prisforskjellene. Men ser man på prisene så kan man jo se det begynner å bli dyrt å spise på Mc’ern her, ja.

– Jeg reagerte da jeg bestilte Mc Flurry. Det er ikke mange år siden den kosten 20 kroner, nå var det 36 for den. Det overrasker meg at lille Steinkjer skal være såpass dyr, men det er et av de få stedene vi har her med fastfood, sier Austmo-Lund.

– Hva tenker dere om prisforskjellen, hvor Big Mac-menyen koster 18 kroner mer på Steinkjer, mot den billigste i landet?

– Nei, det er litt sinnssykt. Det overrasker meg. Dette hørte jeg om først nå, sier Jensen, mens Austmo-Lund fortsetter:

– Når det er en kjede forventer du at det er samme pris over alt. Jeg vet ikke, det er nesten billigere å reise ned til Stavanger for å handle!, sier Austmo-Lund.

– Trodde det var samme pris overalt

Nikolaisen forteller at dersom han skulle kjøpt mat i en fastfoodrestaurant, ville han heller tenkt på hvilken kjede fremfor hvilken restaurant han skulle gått for.

I Oslos gater møter Nettavisen Tor-Martin Gard (25) og Louise Gard (26), som nettopp har vært på McDonalds og kjøpt seg mat. De blir overrasket når vi forteller dem om prisforskjellene.

Visste dere at det er fem kroner billigere med en Big Mac-meny i sentrum enn på Grünerløkka?

– Hæ? Nei, er det det?, svarer Louise

– Hvorfor tror dere det er sånn?

– Vet ikke. Kanskje det er et litt finere strøk? Jeg er ikke så kjent i Oslo, svarer Tor-Martin.

– Kanskje det er mindre tilgang på kjapp mat der, enn det er her i sentrum, legger Louise til.

– Her i Oslo sentrum koster en Big Mac-meny 107 kroner, men på et annet sted i landet koster den hele 119 kroner. Hva tenker dere om det?

– Oi, det var jo en del i forskjell! Jeg trodde det var samme pris overalt, sier Louise.

Professor forsvarer McDonald's

Runar Døving er professor ved institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania. Han er ikke overrasket over hvordan McDonald's stiller prisene.

Døving forteller at bedrifter tar det de kan for produktene sine, og at om det er konkurranse risikerer de at kunden flytter på seg.

– Er det en monopolsituasjon, er det bare å pøse på, sier Døving til Nettavisen.

Han legger til at han ikke synes situasjonen er noe rar.

– Jeg synes McDonald's får unødvendig mye tyn. De har billige produkter, og er de eneste som trykker næringsinnhold på menyen.

Begrunnelsen for billige produkter forklarer han med at de tenker effektivitet, og tjener penger på å selge store mengder produkt for en lav pris.

Uenighet mellom McDonald's og restaurantene

I en mail til Nettavisen forteller kommunikasjonssjef, Kristina Johansen, at prisene på McDonald´s bestemmes lokalt i hver enkelt restaurant.

Da Nettavisen ringte noen av restaurantene for å høre om dette, fortalte de at det er McDonald's Norge som bestemmer prisene.

I en mail til Nettavisen forklarer Johansen at hun tror svarene fra restaurantene skyldes en misforståelse.

– I McDonald’s er de fleste restaurantene driftet av egne franchisetagere. Noen restauranter er ikke franchisedrevet, men driftet av vårt eget datterselskap.

Overfor Nettavisen har ikke Johansen og McDonald's mer å si om saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere noe mer rundt prissetting, da vi ikke ønsker å dele konkurransesensitiv informasjon, som pris, sier Johansen.

På McDonald's i Steinkjer koster en medium Big Mac-meny 119 kroner, mens på Moa i Ålesund koster den 101 kroner.

Her finner du prisen ved alle McDonalds-restaurantene i Norge.