Mandag ledet Jan Davidsen, som er leder i Pensjonistforbundet, en paneldebatt i Steinkjer. Debatten handlet om eldrepolitikk - og det hele foregikk i den nyoppussede festsalen i Steinkjer samfunnshus. Det store rommet mot torget i 2. etasje på samfunnshuset ble i sin tid bygd som festsal, men rommet er også veldig godt egnet til å ha store møter i. Onsdag ettermiddag var det helt fullt i festsalen.

Vil ha et aldersvennlig Norge

Jan Davidsen sa at Pensjonistforbundet vil ha et aldersvennlig Norge.
- Vi vil at minstepensjonistene skal få løftet sin alderspensjon, som i dag er ca. 245.000 kroner. Det er mye vi vil og ønsker, men noe av det aller viktigste er det som har med økonomien å gjøre, sa Jan Davidsen, som er leder for et forbund som har ca. 250.000 medlemmer.
- Som stort forbund har vi mulighet til å være med å bestemme. Eldre skal leve som pensjonister fra 10 - 40 år, og da er det viktig å kunne være med å bestemme. Det får vi gjennom Pensjonistforbundet. På møtet her i dag ønsker vi å høre hva politikerne mener om flere ting, men én ting som er veldig viktig for oss, i tillegg til økonomien til minstepensjonister, er tannhelse.

Vi er amalgan-generasjonen

- Dagens pensjonister er amalgan-generasjonen. Selv har jeg hatt penger til å reparere disse skadene, men det har ikke alle. Nå er det slik at alle i Norge får dekket utgiftene om de har øreverk, men ikke tannverk. Det synes vi ikke noe om, sa Davidsen, som ba politikerne fortelle hva de mente om gratis tannhelse.
De fleste partiene sa ja, men ...
FrP sa at de at ønsker tennene skal behandles som resten av kroppen, mens Høyre ikke er for gratis tannpleie.

Maks kr 2.500

- Høyre har ikke tannhelse i programmet. Det vil koste 10-12 milliarder, ja, kanskje mer å gi alle gratis behandling til tannlege. Vi mener andre saker, som demens, vil kreve mye penger, så tannhelse er ikke prioritert i forhold til andre ting som er veldig viktige, sa Ivar Haarstad, som selv er pensjonist. Han hevdet at han var partiets bunnkandidat som stilte på debatten i Steinkjer.
SV vil at alle skal ha råd til å smile.
- Vi ønsker heller ikke at det skal være gratis å gå til tannlege, men det skal være en del av helseandelen, som er kr 2.500, sa Siv Furunes i SV. Frikort for helsetjenester, får man når man har betalt over et visst beløp i egenandel. I dag er beløpet kr 2.500.

Besvær med digitalisering

Det var flere tema Davidsen ønsket å snakke om på valgmøtet i Steinkjer.
- Den økende digitaliseringen er en viktig sak for oss. Den fører til enda mer utenforskap. Hva kan vi gjøre i samarbeid med dem som bestemmer utviklingen? spurte Davidsen.
- Det var nesten umulig å parkere uten an app her i Steinkjer i dag, så det er en utfordring, sa Tomas Iver Hallem (Sp).
Jan Davidsen sa det fortsatt er flere som er analoge (ikke på internett).
- Enkelte steder i Norge er det ingen nettilgang, og i tillegg har vi noen som ikke vil/kan være digitale, sa lederen i Pensjonistforbundet, som også snakket om kommunenes økonomi, behovet for møtesteder for eldre, hele stillinger innen helsesektoren, tilrettelagte boliger for eldre og mer til.

Før møtet startet underholdt Gunnar Green med sang og gitar i 45 minutter.
- Jeg har ikke vært på et eneste valgmøte der det har vært så mye folk som det er her i dag, sa Øyvind Håbrekke (KrF) - én uke før valget.