Torsdag ettermiddag arrangerer Steinkjer Pride og Steinkjer kommune solidaritetsmarkering etter masseskytingen som rammet det skeive miljøet i Oslo natt til lørdag.

Turid Saursaunet, leder for Steinkjer Pride, har selv bodd i Oslo, vært med å arrangert Oslo pride og er skeiv.

– Da jeg våknet på lørdag til melding fra min bestevenninne som skriver at hun er trygg, at det har vært skyting, ble jeg først livredd og sjekket nyheter. I ettertid har jeg tenkt mye på hvilke tanker som slo meg i det øyeblikket jeg leste meldingen, før jeg sjekket hva det handlet om. Jeg skjønte umiddelbart at Oslo pride var rammet og jeg tenkte med en gang: håper alle mine skeive venner lever og er uskadde, forklarer Saursaunet.

LES OGSÅ: Her blir Silje Madelen (30) bedt om å ta ned flagget eller gå fra festivalen. Festivalsjefen: – Vi beklager

– Vondt

Saursaunet sier at flere i det skeive miljøet dessverre har opplevd hat tidligere og ikke er sjokkerte over det som skjedde i Oslo.

– Vi er mange skeive som ikke er sjokkerte over at dette kunne skje. Vi er mange som har kjent hat tett på. I kommentarfelt, på gata, i skolegården, på bussen og dessverre noen også i eget hjem.

Saursaunet ønsker å få fram hvor vondt dette er for de som er rammet hardest.

– Jeg trenger å få ut desperasjonen for å folk til å forstå! Hvor nært det treffer oss, hvor brutalt vondt det føles at noen vil at jeg skal dø fordi jeg elsker på den måten jeg gjør.

LES OGSÅ: Det skader ikke meg å ikke dømme de som ikke er som meg

Føler støtten

– Heldigvis ser jeg og resten av regnbuefamilien at våre allierte stiller opp nå. Og det er utrolig viktig! Vi kjemper alt vi kan for å få lov å eksistere og være den vi er, kjenne på stolthet og trygghet. Men vi er ikke trygge. Åpenbart!

Via markeringen torsdag ettermiddag vil forhåpentligvis flere oppleve at de får støtte.

– Og derfor må vi markere på torsdag. En minnemarkering for de drepte, en solidaritetsmarkering for alle som kjemper for få elske fritt. Vi trenger å se prideflagg, vi trenger å klemme, gråte, rope og danse.

Under markeringen vil blant annet ordfører Anne Berit Lein (Sp) snakke, og det vil også bli holdt flere andre appeller. Steinkjer kommune har fra før hengt opp prideflagget utenfor Rådhuset.

Lein sier i en kommentar til Steinkjer-Avisa at kommunen er glade for å kunne gjennomføre en slik markering.

– Akkurat sånn skal det være. Vi står opp sammen. Kjærlighet skal være trygt for alle, vi er stolte av mangfold. Alle skal være både trygge og stolte samme hvem man er glad i i Steinkjer.

Mange har avlyst

Oslo prides parade ble avlyst lørdag etter terroren i Oslo timer før. Mandag kveld skulle det være en offisiell støttemarkering i Oslo, men denne ble også avlyst av sikkerhetsgrunner – fordi norske sikkerhetsmyndigheter mangler oversikt over «flere» som man mener er i samme miljø som den terrormistenkte mannen som er siktet for skytingen i Oslo. Også flere andre markeringer ellers i landet er avlyst som følge av sikkerhetsgrunner.

Politistasjonssjef Snorre Haugdahl i Steinkjer skriver i en SMS til Steinkjer-Avisa at politiet er i dialog med Steinkjer pride, men at de nasjonale føringene fortsatt er at man ikke kan garantere for sikkerheten ved å gjennomføre markeringer - men dette kan endre seg.

– Dette er nasjonale føringer og vurderinger som vi ikke kan overprøve. Disse føringene og vurderingene endres hver dag.

VG skriver imidlertid sent tirsdag kveld at Trøndelag politidistrikt er det eneste politidistriktet som mener markeringene kan gå som planlagt.

– Vi har en sterk forståelse for at folk ønsker å vise solidaritet nå, og vi ønsket derfor å legge til rette for en trygg markering, sier operasjonsleder Trond Hangaas til VG.