Utenfor veggene på huset til Britt og Petter Holum i Henning kan det se ut som det er sand fra Sahara som "pyntet" huset deres. Sanden er ikke fra Afrika, nei, det er skikkelig båbuvind som har kostet åkrene i Henning for det øverste sandlaget.
- Det finnes snart ikke snø igjen på åkrene rundt oss, sier Britt Holum i Henning.

Hele huset må vaskes

- Huset må vaskes fra topp til tå, men vi er pensjonister, så vi har slikt å gjøre.
- Dere vasker vel ikke i denne sterke vinden som er i dag?
- Jo, vi har vasket noen av vinduene. Vi måtte det om vi ville se ut. Vi var nødt til å koste litt også, både utenfor inngangsdøra og verandadøra. Hvis ikke hadde vi dratt med oss mye sand inn. Vi har lyst til å spyle hele huset, men det må vi vente med, for hvis ikke blir det nok glatt både her og der. Vinduene i sokkeletasjen har vi heller ikke gjort noe med. Inne i rommene der er det bekmørkt på grunn av snøen utenfor, men det går bra - for det er ingen som bor der.

Det er båbuvinden

- Har dere opplevd lignende forhold før?
- Ja, det har vi. I mars i fjor var det faktisk enda verre. Da så vi nesten ikke huset vårt da vi kom kjørende hjem en kveld det blåste som aller verst. Men da var det bare snø som dekket store deler av huset. Vi er ikke uvant med vind og snø, men nå var det sanden som var dritten. Jeg kan ikke si at jeg husker at det har lagt seg sand oppetter husveggene på denne måten før, sier Britt, som i lag med Petter Holum bor i Hollbruvegen i Henning.
- Båbuvinden er beryktet i Henning, og hos oss tar den godt. Kaldt er det også her, men ellers har vi det veldig fint, sier ekteparet i Henning, som tar det hele med knusende ro.