2020 var året da biblioteket måtte stenge en lang periode, og besøkstallene stupte. Samlet sett gikk besøkstallene på Steinkjer bibliotek ned fra 90.245 i 2019 til 53.980 i 2020, en nedgang på ca 40%.

- Nedgangen skyldes jo at biblioteket holdt helt stengt fra 12. mars og fram til 4. mai. I mai begynte vi med hentebibliotek tre dager i uka, og mange opplevde det som kjærkomment tilbud. Etter pinse åpnet biblioteket dørene for publikum igjen, men med begrensede åpningstider. Det var først fra 24. august at biblioteket gikk tilbake til normale åpningstider, men likevel med et begrenset tjenestetilbud. Til sammen gjør dette at biblioteket hadde stengt 19% av den ordinære åpningstiden i 2020, forteller biblioteksjef Marianne Vanem i en pressemelding.

Måtte tenke nytt

Men nedstengningen resulterte i nye trender i utlån av digitale bøker og en oppblomstring av kreative digitale arrangementer for å finne nye veier til lånerne.

Utlånet av ebøker økte med 136 % i 2020, og endte på 10.341 utlån. Utlånstallene fra den fysiske samlingen gikk ned fra 87.235 i førstegangsutlån i 2019 til 62.645 i 2020.

I løpet av våren ble det lansert en ny app, Bookbites, og det ble satt inn ekstra midler og ressurser på å utvide tilbud og tilgjengelighet. Det totale e-utlånet i hele Trøndelag ble fordoblet til 165 000 og ebøker utgjorde i 2020 hele 13,5 % av bibliotekenes utlån.

- For oss i Steinkjer har vi omfordelt en andel av mediebudsjettet vårt til å ta høyde for det nye ebok-tilbudet. Vi opplever at mange har oppdaget ebøker og elydbøker, og dette tror vi bare vil øke i tiden fremover også, sier Vanem.

– I 2021 vil vi også bruke mer av mediebudsjettet vårt på den digitale samlingen.

Arrangementer

Biblioteket har de senere årene blitt en stadig større arrangementsarena, og Steinkjer bibliotek hadde hele 88 arrangementer i 2019.

Etter en frisk start på året i 2020 med fullsatt sal da brageprisvinner Nina Lykke besøkte biblioteket for å snakke om den kritikererroste romanen «Full spredning», ble det bråstopp i mars, og mange av arrangementsplanene ble avlyst eller satt på vent.

- Vi måtte snu oss rundt og være kreative. Siden lånerne ikke kunne komme til oss, måtte vi nå ut til dem. Vi lagde egne digitale produksjoner med bl.a. ungdomsbokforfatteren Michael Stilson og forfatterne bak sakprosaboken «Farfars dagbok». I tillegg hadde vi en høytlesingsserie gjennom hele påsken med klassikeren «Nils Holgerssons forunderlige reise» og digital quiz i høstferien. Gjennom hele sommeren hadde vi digitale bokprater, og på høsten var vi så heldige å få strømme bokbad fra Litteraturhuset i Oslo. Personalet på biblioteket har vist en utrolig innsatsvilje, engasjement og ikke minst kreativitet i denne annerledestiden, forteller Vanem.

– Selv om det fortsatt er usikre tider nå på nyåret, planlegger vi flere digitale arrangementer fremover også. Vi satser enda mer på aktiv formidling via hjemmeside og sosiale medier nå, og hele personalet bidrar på dette området. Og rett før jul kom vi oss endelig på TikTok også, smiler Vanem.

Totalt hadde biblioteket 50 fysiske arrangementer i 2020, og 47 digitale arrangementer. I 2019 hadde biblioteket totalt 88 arrangementer.

Folkeverksted

Helt på tampen av året kunne biblioteket endelig åpne folkeverkstedtilbudet. Folkeverkstedet er en kreativ møteplass for ungdommer fra 13 år og oppover, og her kan man for eksempel drive med scrapbooking, redesign eller 3d-printing. I løpet av året er det kjøpt inn mye utstyr og folkeverkstedet er blitt innredet i samme lokale som lokalsamlingen. Biblioteket har knyttet kontakt med noen engasjerte frivillige som skal bidra som aktivitetsledere.

- Dette har vi gledet oss til i hele år siden vi fikk tilskuddsmidler fra Trøndelag fylkeskommune i 2019. Folkeverkstedet åpnet 7. desember og hadde et åpent drop-in tilbud mandager og onsdager før jul der ungdommer kunne komme og lage julekort og sy munnbind med julemotiv. Vi opplevde at de unge satte pris på det nye tilbudet og det var god stemning i lokalet, forteller Vanem. – På grunn av smittesituasjonen i kommunen på nyåret er det foreløpig uvisst når folkeverkstedet kan starte opp igjen. Vi har mange kreative ideer for dette verkstedstilbudet i 2021 som vi ser fram til å iverksette, avslutter Vanem.