Gå til sidens hovedinnhold

- Skiskyting er veldig artig

Det begynner å skumre på Steinkjer skistadion, men på skiskytterarenaen er flomlysene på, og ukas trening for 10-12-åringene i full gang.

Det er dårlig med snø foreløpig, men de unge skiskytterne varmer opp i asfaltløypene på rulleski, før de kommer inn til innskyting.

Kun liggende skyting

Gruppen med 5-6 skiskyttere i alderen 10-12 år er de yngste i klubben. Foreløpig har de ikke med seg geværet når de går, og de har kun liggende skyting.

- Geværene ligger klare når de kommer inn på standplass, og det er først fra 16 år og oppover de har stående skyting, forteller trener Geir Ove Haraldsen.

Han og de andre foreldrene er til stede under hele treningen og passer på at alt går riktig for seg, og at sikkerheten er ivaretatt.

- Dette gjør skiskyting til en veldig sosial idrett for foreldrene også, ettersom vi er her på alle treningene. Det er ikke slik som i de fleste andre idrettene, der foreldrene bare kjører ungene dit og henter dem når treninga er ferdig, sier Haraldsen.

Skiskytterskole

Skiskyting konkurrerer med en rekke andre idretter om de unges interesse, og klubben ønsker å få med flere. Nå inviterer de til årets skiskytterskole.

- Den arrangeres førstkommende fredag, lørdag og onsdag. På skiskytterskolen lærer ungene det grunnleggende med rutiner og sikkerhet med våpenhåndtering, slik at de kan bli med på de ordinære treningene etterpå, forklarer Haraldsen.

Påmeldingsfristen til skiskytterskolen er i dag, torsdag, så Haraldsen håper de som har lyst til å prøve skiskyting hiver seg rundt og melder seg på.

- Skiskytterskolen er fra barn og unge fra 10 år og oppover, og det går an å komme som nybegynner selv om man er tenåring. Skiskyting er en spennende idrett, og så er det jo litt enklere med tanke på ski og smøring, ettersom det kun gås skøyting. Dessuten låner klubben ut våpen til de nye, forteller Haraldsen.

Startet i fjor

Tuva Andrea Undersaker har gått en del langrenn før og var med på skiskytterskolen i fjor, og hun er nå en del av gjengen som trener fast hver onsdag.

- Jeg liker å skyte, og ville derfor prøve skiskyting. Jeg synes det er veldig artig, sier hun.

Pappa Rune Undersaker står ringside under treningen, og roser opplegget.

- Det er dyktige folk som er trenere, og en fin gjeng. De skulle jo gjerne vært noen flere, og kanskje spesielt noen flere jenter. Skiskyting er veldig spennende, så jeg oppfordrer flere til å prøve, sier Undersaker.

Mer spenning

Kjetil Brattbakken følger med i kikkert under skytingen, og viser treffene på ei tavle som ungene får se etterpå.

- Det som er så fint med skiskyting, er at det er noe mer enn bare å gå på ski. Skytingen fenger ungene, og det blir noe ekstra når man må beherske flere ting samtidig. I langrenn kan du som regel gjette resultatlista på forhånd, mens det i skiskyting kan snu seg underveis. Det er flere vinnere, og mer spenning, sier Brattbakken.

Han gir også honnør til de eldre skiskytterne fra Steinkjer:

- Steinkjer har flere seniorer som er i norgestoppen, og de kommer av og til innom på treninger. Det er stas for ungene. Juniorløperne stiller også opp på klubbrenn når det passer inn i det øvrige programmet. Det er veldig bra!

Kommentarer til denne saken