(Bergensavisen) Den omreisende predikanten Levi Jensen fra Sandefjord har den siste tiden vært på hyppige besøk i Bergen. Her har han blant annet forkynnet på Torgallmenningen, hatt digitale bibeltimer, og besvart innringere.

Sommeren 2020 flokket ungdommen seg rundt den omstridte predikanten og Instagram-kjendisen Levi Jensen da han besøkte Steinkjer.

Han legger også ut telefonnummeret sitt, og ber om å bli invitert til såkalte «after school meetups», hvor han evangeliserer og deler ut signerte bibler til elever. Jensen har gjennomført en lang rekke slike møter i Bergen.

Videoer og bilder av hans aktiviteter publiseres for hans titusener av følgere i ulike sosiale medier.

Blant skolene Jensen har besøkt er Slåtthaug ungdomsskole. Her publiserte han i begynnelsen av januar to videoer hvor han ber sammen med rundt 50 elever. Han deler også ut signerte bibler.

– Han er verken invitert eller ønsket hos oss. Da vi oppdaget ham, ba vi ham om å fjerne seg. Han beveget seg så mot den videregående skolen, og vi måtte igjen be ham om å forlate stedet, forteller rektor Guri Reikvam til BA.

Ønsker ikke misjonering

Rektoren understreker at alle som skal besøke skolen, må ta kontakt med de ansatte i forkant. Det holder ikke å kun bli invitert av elever.

– Vi er positive til besøk, og gjerne på initiativ fra elevene. Men det må være klarert med lærer eller ledelse. Vi ønsker selvfølgelig ikke misjonering på skolen. Det er, uavhengig av hva det gjelder, uansett ugreit å dukke opp uanmeldt her i skoletiden, sier Reikvam.

Videoene fra Slåtthaug har til sammen over tusen visninger.

– Det er helt uakseptabelt at han legger ut film og bilder av elever på nettet, uten samtykke fra foreldrene eller skolen, mener Reikvam.

Hun har meldt fra til både Bergen kommune og skolens politikontakt om det uønskede besøket og publisering av bildene.

– Vi jobber med å få fjernet video og bilder fra nettet, forteller rektoren.

Trolig ulovlig

Foreldre har også reagert negativt på Jensens besøk.

– Vi liker ikke at uvedkommende er på skolens område. Det passer seg ikke å ta seg til rette på denne måten, sier Anders Sørli, som uttaler seg på vegne av FAU ved Slåtthaug skole.

FAU mener at skolen gjorde det riktige da de viste Jensen bort.

– Det er svært problematisk, og trolig ulovlig, at han har publisert video av ungene på Instagram, uten oss foreldres samtykke. Det er bra at skolen har tatt grep for å få det fjernet, sier Sørli.

Byråden: – Dypt uenig

Jensen har tidligere havnet i pressen for blant annet å spre konspirasjonsteorier, påstå at han kan helbrede ADHD, og ville «kurere» homofile.

– Av det jeg kjenner til, er dette en enkeltperson med et kontroversielt budskap. Mange i kirken har også reagert på hans budskap. Personlig tenker jeg at han har et budskap om homofili som jeg er dypt uenig i, sier skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap).

Gjentatte ganger, i ulike deler av landet, har Jensen fått kritikk for det samme som i Bergen: Å henvende seg til skolebarn, og legge ut video og bilder av dem på nettet uten tillatelse.

– Vi ønsker at alle som skal oppsøke våre elever på skolens område avtaler med skolens ledelse på forhånd, sier byråden.

– Er det aktuelt å gripe inn mot denne praksisen?

– I skolen skal det være rom for mange ulike ytringer, også ytringer mange av oss er uenige i. De som ønsker å henvende seg til våre elever skal ta kontakt med skolens ledelse for avtale. Aktører som møter uten avtale vil kunne bli bortvist fra området.

Redd han oppleves som en klovn

Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug forteller at Jensen har en stil og kommunikasjon han har liten sans for.

– Jeg er redd ungdommene opplever ham som en klovn og det hele som underholdning. Evangelisering er fint, det har kristne alltid drevet med. Men man må ta konteksten på alvor, det synes jeg ikke skjer her, sier Nordhaug.

Bispedømmet har ikke vært i kontakt med Jensen, og kommer heller ikke til å ta grep.

– Jeg synes lite om å gripe inn overfor forkynnelse, selv om den er aldri så skakkjørt, så lenge den ikke ødelegger for annen aktivitet eller forstyrrer ro og orden, sier biskopen.

– Forstår ikke de unges beste

BA har vært i kontakt med Levi Jensen. I en e-post skriver han at det var en feiltagelse som gjorde at han møtte Slåtthaug-elevene på skolens område, og ikke utenfor.

– Vi forstod ikke at gangveien var en del av skolegården. Der ble vi oppdaget av ungdommer og lærere. Lærerne jaget oss, og vi gikk. Vi har selvfølgelig respekt for skolens regler, forklarer Jensen.

Predikanten, som har en egen religiøs organisasjon kalt «Levis Ministry», mener at det han gjør er i tråd med norsk lovverk.

Jeg gjør dette fordi Jesus elsker alle barn og ungdommer, og vil at de skal bli frelst. Når foreldre, skole, politikere, samfunn, og selve biskopen går imot arbeid for Guds rike, da forstår de ikke de unges beste, sier Jensen.

– Det er så mye negativt som skoler og samfunn åpner opp for som foreldrene syntes er helt greit, men når jeg kommer med et godt budskap, så tåler ikke dere å høre det, fortsetter han.

Påstår å ha kurert ADHD

– Vil du ta noen grep etter denne kritikken?

– Vi ønsker i fremtiden å få et samarbeid med skoler her i landet. For det vi gjør er å motivere ungdommer med vårt gode budskap om Jesus.

Jensen hevder overfor BA at han har frelst tusenvis av ungdommer og kurert en del av dem for ADHD og andre sykdommer, men at han - som Jesus og Hans Nielsen Hauge - blir forfulgt.

– Gud har lagt en salvelse over mitt liv som gjør at mange mirakler skjer rundt meg.