Politiet i Trøndelag kommer onsdag med en advarsel til unge gutter og menn i Trøndelag etter at flere den siste tiden skal ha blitt lurt til å sende nakenbilder og andre intime bilder på nett, for å deretter blitt presset for penger.

Politiet har mottatt et titalls henvendelser med saker der trøndere i alderen 14 til 35 år er blitt presset for penger, etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera.

«Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler» skriver politiet i pressemeldingen.

Politiet frykter mørketall.

– Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Anita Kjønnøy, politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag.

Politiet skriver at de alvorlig på dette.

– Det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Anita Kjønnøy.

Forebyggende råd fra politiet:

  • Ha et bevisst forhold til hva du deler
  • Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier
  • Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle
  • Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat chat

Om du er utsatt:

  • Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav
  • Snakk med en voksen og få hjelp
  • Anmeld saken til politiet