Amfi Steinkjer er i ferd med å innføre en ny parkeringsordning. Angivelig for at kjøpesenteret vil hindre «villparkering» fra personer som parkerer hele dagen, mens de er på jobb eller reiser med tog.

Dette er sikkert et reelt problem for kjøpesenteret, men skal trofaste kunder og folk på gjennomreise straffes for dette? Jeg tenker først og fremst på makstiden for parkering som er satt til to timer. Deretter blir det parkeringsgebyr på 30 kroner pr. påløpt time. Og et faktureringsgebyr på 70 kroner hvis du ikke betaler parkeringsgebyret i en automat. Parkeringstiden registreres i egne kameraer ved inn- og utkjøring.

Kundevennlig? Ikke mye å skryte av med en makstid på to timer. For mange, både lokalt og regionalt, er turen til Amfi Steinkjer et høydepunkt. Det skal storhandles på Obs, sees på sko, klær og andre varer, og kanskje en tur innom Vinmonopolet. Da blir det liten tid til en matbit eller en kaffeprat – handledagens perfekte punktum for mange. En annen gruppe som kommer i tidsnød er dem som benytter Cares utmerkede treningssenter. Time hos fysioterapeut og trening spiser raskt to timer, og da er det bare å glemme den sosiale kaffekoppen.

En siste ting. Det har vært snakket mye fint om at Amfi og butikkene i sentrum skal utfylle hverandre. Med to timer fri parkering blir ikke dette annet enn tomme ord for de store anledninger.

Jeg kan ikke skjønne at forretninger og serveringssteder på Amfi kan ha gått frivillig og helhjertet inn for kjøpesenterets nye parkeringsordning. Dette er jo en tap-tap-situasjon.

Mye av kritikken kan unngås ved å øke gratis parkeringstid til tre timer. Det gir albuerom for en fin opplevelse på Amfi, og hindrer samtidig «villparkeringen». Dette krever bare et lite tastetrykk og nye skilt på parkeringsplassene. Og apropos skilt: Mange utenlandske turister er innom Amfi og har som oftest begrensede norskkunnskaper.