Kulturkafeen/puben og restauranten Vårt Hjem på Nordsia brukes til veldig mange ulike arrangement. Det er alt fra konserter, bokpub og møter - til kurslokale. Torsdag kveld var det også en dugnad der. Da var medlemmer i Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening på Vårt Hjem for å sy bind til jenter og damer i Burundi. I det landet er det veldig mange som ikke kan gå på skole fordi de ikke har bind å ha på seg.
- Det var en veldig trivelig kveld. Jeg er så takknemlig for at det er så mange som vil hjelpe oss med å klippe og sy masse tøybind til Burundi, sier Aisha Bigset fra Beitstad. Om seks uker reiser hun til Burundi med koffertene fulle med bind.

Flere dugnader i Trøndelag

- Planen var å ha flere sydugnader i Nord-Trøndelag før vi reiser. Den første dugnaden var i Namdalseid. I går var det endelig Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening sin tur å stille opp med materiale og forskjellige utstyr til dugnad. I tillegg til deltakerne, stilte Siri Ostad fra butikken Kreativ med symaskiner, og Anna Solum fra Beitstad bidro som veileder. Det ble en fantastisk kveld som resulterte i 50 bind, forteller Aisha, som skal delta på dugnad i Verdal fredag.

Verdal og Levanger bidrar også

- De bindene vi ikke rakk å sy ferdig i Steinkjer onsdag kveld, tar vi med videre til Verdal, for der skal vi ha dugnad fredag. Og blir vi ikke ferdig på fredag, så fraktes bindene videre til siste dugnaden, som er i Levanger i november. Totalt har vi nå mer enn 400 tøybind hjemme i Beitstad. I tillegg har jeg 100 våtposer, 2.000 tøybleier og over 10 menskopper, sier Aisha, som om seks uker reiser til Burundi i lag med 10 andre. Det er medhjelpere og familie. AMM supporter heter Aishas tøybindprosjekt.
b- Vi reiser med minst 600 kilo med "gaver" til jenter og kvinner i Burundi. Vi gleder oss veldig til å overrekke donasjonen.

Flyktet fra Burundi

Aisha kom til Norge og Trondheim som 13-åring i lag med foreldre og søsken. De siste årene har hun bodd i lag med mann og barn i Beitstad.
– I Burundi bruker mange skumgummi fra madrasser og skitne tøystykker til bind. Dessuten er mensen skam, noe de ikke snakker om. Da jeg oppdaget det bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier 30-åringen i Beitstad, som de siste årene har organisert innsamling og dugnader, slik at hun kan ta med seg store mengder med bind når hun besøker hjemlandet. Hun har vært der med et svært lass med bind før, og oms eks uker reiser hun igjen i lag med folk som hjelper henne med tøybind-prosjektet. Aisha er utdannet språkviter ved NTNU. Nå er hbun i verd med å ta en master ved samme universitet.

Alle har ikke undertøy

Hun oppdaget at jenter og damer i hjemlandet sitt levde under slike forhold da hun besøkte Burundi for første gang siden de flyktet, for sju år siden.
– Mange har ikke råd til mat, og da har de selvsagt ikke råd til bind. Det finnes dem som ikke har undertøy også, så da må de isolere seg når de har mensen. Jenter i Burundi går glipp av skolegang på grunn av mensen. Jeg bestemte meg for at slik kan det ikke være, sier den energiske dama, som har blitt nominert til mange priser for sitt engasjement. Hun har også fått flere priser, som