(Nettavisen)

Storflom skaper kaos i Tyskland. Også Belgia er hardt rammet.

(Denne saken er fra torsdag 15. juli. Se oppdatert sak fredag 16. juli om storflommen)

Dette vet vi om ekstremværet

  • Minst 58 personer er omkommet i den tyske storflommen, melder Focus.
  • 1300 mennesker er savnet, ifølge Bild.
  • Redningsinnsats og evakuering pågår fortsatt for fullt flere steder torsdag kveld.
  • Ifølge SWR har seks hus rast sammen i byen Schuld i Eifel-distriktet, som ligger mellom Rhinen og Belgia i delstaten Rheinland-Pfalz.
  • Flere innbyggere i Rheinbach ble evakuert av frykt for at demningen Steinbachtalsperre skulle bryte sammen.
  • Vannets herjinger har ført til at byen Altena i distriktet Märkischer Kreis i Nordrhein-Westfalen er fullstendig isolert, melder Die Welt.
  • Nabolandet Belgia er også rammet av flom etter ekstremværet. Minst åtte personer har omkommet, melder Sky.

Hus har kollapset, veier er uframkommelige og togtrafikken er hardt rammet vest i Tyskland, i områdene som er hardest rammet etter kraftig regnskyll og flom, melder Die Welt.

I deler av delstaten Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

- Det er døde, det er savnede, det er flere som fortsatt er i fare. En slik katastrofe har vi aldri opplevd, sa førstepresident Malu Dreyer (SPD) i delstaten Rheinland-Pfalz om flomkatastrofen under et møte i Mainz torsdag, skriver Der Spiegel.

1.300 savnet

Om lag 1.300 personer er savnet etter ekstremt regnvær og flom i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland, opplyser en talsperson for de regionale myndighetene.

Delstatsmyndighetene i Rheinland-Pfalz sier mobilnettet er nede, og at det derfor ikke var mulig å få tak i mange folk.

– Vi håper å få klarhet i dette, sa talspersonen om det høye antall savnede.

Det ble også meldt om flere dødsfall i en oppdatering torsdag kveld, men det ble ikke gitt et eksakt antall.

Mer enn tusen redningsarbeidere, inkludert brannmenn, politibetjenter og soldater er satt inn i redningsarbeidet.

Alle skoler forblir stengt inntil fredag, og om lag 3.500 er evakuert.

I full gang med evakuering

I byen Trier, nær grensa til Luxembourg, var brannvesenet torsdag kveld i gang med å evakuere beboere fra et hus i en flomrammet gate (Se video).

Myndighetene i Trier melder også at de har vært nødt til å evakuere et sykehus. 30 pasienter er allerede evakuert, og de resterende blir hentet med helikopter, heter det i en Twitter-melding like over klokka 13.00.

I Nordrhein-Westfalen begynte ved 12-tiden evakueringen av beboere nær Steinbachtalsperre, en demning ved en stor innsjø, som truet med å bryte sammen, meldte brannvesenet i Rheinbach.

Også i Belgia har det blitt foretatt evakuering. Myndighetene i den belgiske byen Liege evakuerer nabolag langs elven Meuse på grunn av kraftig flom etter flere dagers regn.

– Innbyggere i Liege som fortsatt har muligheten til å evakuere, bes om å gjøre det, heter det i en uttalelse fra myndighetene i byen. De advarer om at elva kan stige ytterligere 1,5 meter fra det nåværende nivået.

Innbyggerne i Maastricht i Nederland har også blitt bedt om å forlate hjemme sine torsdag kveld og søke sikkerhet fra flommen, som også preger Nederland. Rundt 10.000 innbyggere i byen sør i landet har måttet forlate hjemme sine på grunn av ekstrem flomfare torsdag kveld. I tillegg blir flere bydeler i Limburg-provinsen evakuert.

Meuse, som heter Maar på tysk og nederlandsk, er en av de større vassdragene nordvest i Europa. Den flyter gjennom den sørlige delen av Belgia og Nederland.

Stigende dødstall

Hvor mange som har mistet livet i uværet er ennå ikke klart.

Innenriksminister Roger Lewentz i Rheinland-Pfalz sier ved 20-tiden at brannvesenet har funnet ytterligere ni omkomne, melder nyhetsnettstedet Focus. Tidligere ble det meldt at minst 49 var omkommet, og det totale antallet døde er dermed 58.

Også nabolandet Belgia er hardt rammet av ekstremværet. Klokken 21.30 torsdag kveld melder Sky at åtte personer er bekreftet omkommet.

Brannmann døde etter redningsaksjon

I Eifel er har flere bygninger kollapset på grunn av de store nedbørsmengdene, melder NTB via det tyske nyhetsbyrået DPA og Associated Press.

To brannmenn er blant de omkomne, melder nyhetskanalen ZDF. De var begge i innsats, den ene, en 46-åring, døde i Altena i Sauerland etter å ha reddet en mann fra vannmassene, bekrefter politiet i Märkischen Kreis.

En 82 år gammel mann døde etter å ha falt i sin oversvømte kjeller i Wuppertal, et av de hardest rammede områdene, melder BBC News.

Les også: Slik klarte Delta å sprekke den australske boblen

I Sachsen ble en 53 år gammel mann tatt av vannmassene og er fortsatt savnet, melder NTB.

Sent onsdag kveld ble to døde hentet ut av oversvømte kjellere i Köln-Bocklemünd-Mengenich og Köln-Longerich, den ene en 72 år gammel kvinne og den andre en 54 år gammel mann, melder politiet i Köln.

Uværet rammet også det østlige Belgia der to mennesker er meldt omkommet ved grensa til Tyskland.

Et aldershjem med 76 innbyggere i Hagen i Ruhr ble evakuert etter store flomskader, og deler av byen er utilgjengelig onsdag kveld. Også i Hof i Bayern ble det erklært unntakstilstand.

Demning truer med å briste

Politiet i Köln varslet natt til torsdag alle nødetater og erklærte katastrofesituasjon i Rhein-Sieg-distriktet, der Steinbachtalsperre-demningen truet med å bryte sammen. Også opprørspoliti (Bereitschaftspolizei) ble satt inn i innsatsen og bisto i evakueringen i landsbyene Swisttal, Odendorf, Ludendorf, Miel og Essig.

- Jeg uroer meg for alle som er i fare. Jeg takker alle hjelpere, brannvesen og innsatsstyrker som utrettelig kjemper mot vannmassene med stort engasjement, uttalte førstepresident Malu Dreyer torsdag morgen, ifølge en Twitter-melding fra delstatsregjeringen.

Mange reddet fra hustak

Kanalen SWR meldte torsdag morgen at i alt seks hus hadde rast sammen i landsbyen Schuld. Også 25 andre hus stoi fare for å kollapse. Politiet i Koblenz sa situasjonen var uoversiktlig, og at de ikke vet nøyaktig hvor mange som er savnet. Mange mennesker er blitt reddet fra hustak.

Store materielle skader

Motorveier ble stengt, Rhinen ble stengt for trafikk, og det ble store materielle skader med oversvømte kjellere og nedblåste trær.

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengelige, sa distriktsadministrator Julia Giesekind onsdag fra byen Daun i Vulkaneifel-distriktet.

Hardt rammet er også Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstaden Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elva Düssel gikk over sine bredder.

Klimaendringer

Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, kalte situasjonen i de verst rammede områdene fryktelig.

– Selv om ikke hver eneste hendelse, hver eneste oversvømmelse har med klimaendringer å gjøre, forteller forskerne oss at dette vil skje hyppigere og med større intensitet som følge av klimaendringene, sier han.

Uværet rammet også Tsjekkia og det østlige Belgia der jernbanen er innstilt. I byen Spa i Ardennene ble gatene forvandlet til elver av fossende vann.

Varsel om kraftige nedbør og oversvømmelser er også utstedt i det sørøstlige Nederland og i Sveits, der det er fare for at Luzern-sjøen kan gå over sine bredder.

Se bilder og tweets om flommen på sosiale medier:

- Våre bangeste anelser har slått til, skriver David Sauer, redaksjonssekretær i ZDF, på Twitter. Hele Ahrtal er oversvømmet.

- En rekke hus står i fare for å kollapse, og flere demninger står i fare for å gå over sine bredder, melder Neue Westfäliche.

- Hele bydelen er oversvømmet, skriver journalist Ingo Mannteufel på Twitter og deler dette bildet fra Bad Neuenahr:

I Wuppertal har folk fått beskjed om å holde seg hjemme på grunn av flommen og en overfylt demning, melder ZDF Morgenmagazin:

Flere reagerte på synet av denne mannen som ikke så ut til å ta alvoret i situasjonen innover seg der han seilte nedover den flomstore gata i en stor badering mens han filmet. "Jada, brannvesenet og politiet har sikkert ledig kapasitet så da man gjøre slike stunt", lød kommentaren fra en Twitter-bruker.