Søndag 21. juni - kl. 23.20

Årets lengste dag har passert

På Tranaskogen i Steinkjer var det 25 grader kl. 23.20 søndag 21. juni 2020  Foto: Petter Binde Bratberg

Nyheter

Sommersolvern er årets lengste dag, og ifølge Illustrert Vitenskap gikk vi mørkere tider i møte allerede lørdag 20. juni. Fenomenet sommersolverv oppstår fordi jorden ikke roterer oppreist om solen, men skjevt - med 23,5 graders helning.

Tidspunktet for solens retningsskift falt i år (2020) på 20. juni klokken 23:43. Da var det offisielt sommersolverv. Sommersolverv faller alltid mellom 20. - 21. juni på den nordlige halvkule. Altså ikke på St. Hansaften - 23. juni, som mange tror.

I 2021 er sommersolverv presist 21. juni klokken 05:32 og i 2022 21. juni klokken 11:13.

På dagen for sommersolverv er jorden i en posisjon i omløpet om solen der Nordpolen på grunn av jordens helning vender mest mulig mot solen.

Da vil solen nå sin nordligste posisjon på himmelen, før den igjen beveger seg sørover.

Ved vintersolverv når solen sin sørligste posisjon på himmelen. De to tidspunktene hvor solens posisjon er midt mellom solvervene, kalles for jevndøgn. Vi har vårjevndøgn i mars og høstjevndøgn i september.