Sparebank1 SMN gir til frivilligheten

Støtte til korpsene - selv om det ikke blir 17. mai-tog

Sparbu hornmusikklag er et av de mange korpsene i Steinkjer som nå kan søke støtte.  Foto: Ellen Marie Stølan/Trønder-Avisa

Kultursjef Leif Terje Nilsen er svært glad for at korpsene kan søke om penger fra Sparebank 1 SMN.  Foto: Tore Vikan

Nyheter

SpareBank 1 SMN opplyser i en pressemelding at de setter av åtte millioner kroner av samfunnsutbyttet til årets 17. mai, og disse pengsene skal komme korpsene til gode.

- For oss symboliserer korpsene fellesskap med musikanter som spiller sammen, ivrige ildsjeler og fantastisk dugnadsånd. Det bygger gode opplevelser i vår region. 17. mai uten korpsmusikk er vanskelig å se for seg. Vi ser også at fremtiden til korpsene er truet. Da er det klart at vi skal stille opp, sier banksjef Guri Moum Brede i SpareBank 1 SMN.

Det er mulig å søke om støtte på inntil 25.000 kroner per korps, og banken ønsker å støtte alle korpsene som blir med på å spre glede på nasjonaldagen. På den måten vil støtten også komme eldresenter, nabolag og lokalsamfunnene til gode.

- Vi ønsker at flest mulig kan få kjenne hornmusikken i brystet på nasjonaldagen. Derfor vil vi bli med og sikre at vi ikke går mot den første nasjonaldagen uten feiring siden andre verdenskrig. Vi håper mange korps tar utfordringen, og tenker kreativt rundt aktiviteter som kan gjennomføres på 17. mai, sier Guri Moum Brede.

- Veldig kjærkomment

Kultursjef Leif Terje Nilsen sier dette er veldig kjærkomne kroner til korpsene.

- Vi synes det er fantastisk at denne muligheten kommer, for store deler av frivilligheten faller utenom de støtteordningene som har kommet fra Stortinget. Det er jo også høysesong for korpsene nå på vårparten. Jeg har vært i kontakt med flere av korpsene i Steinkjer, og alle kommer til å søke, sier kultursjefen.

Tøffe tak

Geir Ulseth, daglig leder i Norges Musikkorps Forbund (NMF) i Trøndelag, forteller at situasjonen er kritisk for korpsene.

- Korpsene har vært helt uten inntektsmuligheter i vår. Alle spilleoppdrag og konserter er avlyst, men samtidig har korpsene løpende utgifter som må dekkes opp. Støtteordningene fra regjeringen har så langt ikke dekket inntektstapene for korps, og situasjonen er vanskelig nå.

Ulseth sier støtten fra banken er kjærkommen i tiden vi er inne i.

- Korps og musikkaktivitet betyr mye for barn og unge. Støtten fra SpareBank 1 SMN er utrolig viktig for å holde en av landets viktigste kulturaktiviteter i gang gjennom krisen.