Gode råd fra Dyrebeskyttelsen Norge:

Dette bør du tenke på før du skaffer deg hund

Det er mye å tenke på før man anskaffer seg hund.   Foto: Scanstockphoto

Nyheter

På denne tiden av året er det mange som tar kontakt med oppdrettere for å planlegge valpekjøp til sommeren. I en ny veileder som Dyrebeskyttelsen Norge har utarbeidet, kommer dyrevelferdsorganisasjonen med gode råd og tips til de som vurderer å gå til anskaffelse av hund. Vi bringer her utdrag fra veilederen.

Leveres med sykdomsgaranti

Flere hunderaser er svært utsatt for arvelige lidelser og helseutfordringer knyttet til rasens fremavlede utseende. Dyrebeskyttelsen Norge mener at flere av de mest utsatte rasene i dag leveres med sykdomsgaranti, og at hundeeier må belage seg på skyhøye veterinærregninger og forkortet liv hos enkelte raser.

Lidelser som er svært vanlige kan føre til høye kostnader, som ikke alltid blir dekket av forsikringsselskapene. Dette gjelder blant annet pusteproblemer hos kortsnutede raser (BOAS-syndrom), skjelettlidelser, fødselsproblemer og hjertelidelser. Dyrebeskyttelsen Norge ønsker med den nye veilederen å bidra til økt bevissthet rundt disse alvorlige problemene knyttet til flere av de mest populære hunderasene.

– Vi ser dessverre at usunne og syke hunderaser er svært populære på tross av at man har drevet med opplysningsarbeid for å rette på dette i over 20 år. Vi håper at denne veilederen vil være til nytte og glede for valpekjøpere, og at den bidrar til en økt bevissthet om at avl på syke dyr er dyremishandling, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.


520 hunder deltok på Steinkjerutstillinga 2019

Ny suksess for Steinkjer hundeklubb

 

Flere ting å vurdere før anskaffelse

I veilederen fremhever Dyrebeskyttelsen Norge mange ulike faktorer for å øke sannsynligheten for at man ender opp med en hund som bringer glede til familien, som også er sunn, har et godt gemytt og som kommer fra et omsorgsfullt oppdrett. Organisasjonen får mange henvendelser hvert år fra hundeeiere som vil omplassere hunden sin, og høye veterinærutgifter som følge av arvelige lidelser er en gjenganger blant disse.

– Vi må gi kommende generasjoner med hunder et bedre utgangspunkt for gode liv. Oppdrettere som driver seriøst må ta i bruk tilgjengelige verktøy og dagens vitenskap i avlsarbeidet, sier Roaldset.

Du kan lese hele veilederen HER