Populært byttemarked i rådhussalen lørdag:

Felles interesse for gjenbruk fylte rådhuset

Nyheter

Fulle klesstativ med klær til hele familien. Halve rådhussalen gjort om til kafe. 30 frivillige i sving. Klokka er 12 lørdag formiddag og Steinkjers innbyggere har kjent sin besøkelsestid.

Ikke alle klarer å vente til initiativtaker Marie Brandt Brauti åpner arrangementet. To besøkende blar igjennom hengere for å se om de kan finne seg en ny bruktskatt denne lørdagen. Kanskje blir dette den nye trenden vi vil se framover.

Lapper og fikser klær

Marie Brandt Brauti ønsker oss velkommen til Byttedag, forklarer enkle regler for dagen og viser fram den svarte dongeribuksa si som revnet under opprigging i går og hinter til damene fra Husfliden om at hun kommer innom bordet deres etterpå.

De sitter ved et bord ved siden av scenen. Klare for å bistå med symaskin og lappeteknikker.

Husflidskonsulent Randi Breiset fra Norges Husflidslag holdt foredraget «Holdbart». Under Fikselauget (workshop i reparasjon av tekstiler og utstyr) hadde hun med seg Ann Tove Rønning, som er leder i Trøndelag Husflidslag Nord.

Foredraget “Holdbart” dreier seg om det 4-årige satsningsområdet, som Norges Husflidslag har fra 2019-2022.  Det handler om å ta vare på både klær og ting. De tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål nummer 12, ansvarlig forbruk og produksjon. Økodesigner og proffesor ved OsloMet, Tore Gulden sier at vi knytter til oss det vi strever for. Dermed beholder vi det, tar vare på det og reparerer det ved behov.

"Holdbart" skal vise oss muligheter på veien mot et mer ansvarlig forbruk gjennom å lære bort tradisjonshåndverk, bevisstgjøre folk om materialkunnskap og behandling av tekstiler så vi kan bruke de lenger. Hva skal vi kjøpe når vi trenger noe nytt for eksempel.  For å klare å orientere seg i tekstilbransjen trengs det litt kunnskap om fibermaterialer, så vi kan velge kvalitet som holder seg lenger.

Skredder Abdulghani Alhasan ved Steinkjer Skredder deltok med hele familien denne lørdagen som også fant seg både leker, spill og klær. Han hadde med seg tolken Muhammed Dalow.

Kaffesalg for Varmestua

Likestillings- og mangfoldsorganisasjonen Rød Tråd sto for kafeen på byttemarkedet. Inntektene gikk til Varmestua, og de besøkende benyttet seg godt av tilbudet. Kaffen var sponset av Quality Grand Hotell på Steinkjer, saft og kanelboller var sponset av Rema 1000 Nordsia og boller kom fra Kafè Hjerterknekten. I tillegg var det også et stort antall kaker donert av frivillige.

– Rød Tråd retter en stor takk til alle bidrag og kan melde at det ble samlet inn rett i underkant av 4000kr! Det er veldig gledelig at vi kan bidra som samarbeidspartner på et arrangement som dette. Her er det mange ting som engasjerer og treffer vår organisasjon; gjenbruk, fokus på miljø, lokal aktivitet og ikke minst å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet i form av å gi en gave til Varmestua, sier de.

Samarbeid om bærekraft

Initiativtaker Marie Brandt Brauti forteller at et byttemarked er en arena og møtested der folk i alle aldre kan komme å levere et antall plagg med mulighet til å ta med seg samme antall plagg hjem igjen. Deltakerne får byttelapper som gir de mulighet til å finne seg nye brukte plagg å bytte til seg.

Det blir jo et veldig spennende utvalg med klær, ingen plagg er like. Selv om det kan være så spennende å gå inn i en slik “butikk” at jaktinstinktet vekkes til live, så er skikken å være snill og høflig med hverandre.

Alle virket veldig fornøyd med byttene sine. Det er jo det som er meningen og da er det en lek å være miljøbevisst. Et klesbyttemarked er ikke det samme som et loppemarked. Når du skal på et klesbyttemarked finner du fram noen av dine peneste klær. De som bare henger i garderoben, som ikke passer lenger, noe har kanskje prislappen på fortsatt. Så pene at om ingen vil ha dem, kunne du tenkt deg å ta dem med hjem igjen! Det har blitt sånn at de fleste har noe i garderoben som ikke passer lenger. Gjennomsnittlig eier hver og en av oss 359 klesplagg hver. Av disse henger hvert femte plagg ubrukt!

Fra byttemarked til byttering

Ideen fikk Marie Brant Brauti etter økende aktivitet i bytteringen hun har laget på Facebook.

– I hovedstaden fylte de rådhuset og vi kan da ikke være noe dårligere i Steinkjer. Så da ble det en liten testgjennomføring i november i fjor. Det viste seg å være etterlengtet og ble svært godt mottatt, så da var det bare å begynne planleggingen. Min opplevelse er at byttemarkedet har samlet en herlig gjeng med JA-mennesker og dugnadsånden, den lever i beste velgående, jeg elsker det! Ønsket mitt var at byttemarkedet skulle gi noe mer enn bare endret innhold i garderoben. Jeg så for meg en arena der alle kunne samles rundt det å fremme et mer bærekraftig forbruk. Det synes jeg vi har lyktes med. På arrangørsiden har vi den eldre garde i Naturvernforbundet og miljøspirene i Steinkjer Natur og Ungdom. Det faglige påfyllet kom fra Steinkjer sin egen skredder, som er innvandret fra Syria og husflidskonslulenten fra Norges Husflidslag. De viste oss hvordan vi kan reparere og ta vare på det vi allerede har og hvilke valg som er smarte om vi vil gjøre holdbare og bærekraftige innkjøp. Jeg håper flere ble inspirert og motivert til å bruke skredderen eller reparere litt på egen hånd nå, sier Marie Brandt Brauti.

Fretex/Flyktningetjenesten og En hjelpende hånd Nord Trøndelag fikk tilbud om å forsyne seg av det de hadde behov for, resten ble donert Fretex og Uff.

Totalt kom det inn 1245 klesplagg, og 855 forsvant ut. (390 plagg i Fretex/Uff-dunker)