Teaterlaget i Øvre Kvam har hatt forestilling i jula i 100 år, bortsett fra åra under krigen

Teater i jula må det være

Nyheter

Det er knappe 200 mennesker som bor i Øvre Kvam, men hvert eneste år inviterer teaterlaget Von til forestilling i bygdas forsamlingshus – Skauna.

Teaterlaget Von er 100 år i år, og huset de har teaterforestilling i er 100 år neste år.

– Teaterlaget har hatt forestilling i alle disse årene, bortsett fra under krigen, sier Astrid Beryl Saur-Bjørnes, som er leder i teaterlaget i Øvre Kvam.

«Halve» bygda er med

Hun sier de er 27 store og små som er med i årets forestilling, som heter «Prøysencabaret».

– Vi bruker ikke å ha med barn, men denne gangen gjorde vi et unntak. Kabareten ble bare bedre av det, for barna er flinke, sier Saur-Bjørnes, som både håper og tror at mange i bygda kommer for å se forestillingen i bygdas snart 100 år gamle forsamlingshus.

– I årets oppsetning har vi fått lurt med noen fra Snåsa også, og da kommer det trolig noen derfra for å se på.

De inviterer til familieforestilling 3. juledag, og forestilling og dans 4. juledag.

– Vi feiret teaterlagets 100-årsjubileum i mars, og Prøysencabareten i jula er en forlengelse av jubileet. Vi håper derfor det er mange som har lyst til å se hva vi har øvd på i høst, sier lederen i det unike teaterlaget l Øvre Kvam.

Det er ikke første gang de har «Prøysencabaret» på plakaten. Siden Einar Aal skrev den i 1995, er den fremført i Skauna forsamlingshus flere ganger.

– Alf Prøysen var stor. I kabareten forteller jeg om han og livet hans, og så fletter vi inn sanger som passer inn underveis. Kabareten er i to akter med pause. Publikum får forresten mulighet til å synge med, for vi har med tre allsanger, sier Einar Aal.

Ei bygd om imponerer

Det er imponerende at en liten bygd har så mange gode sangere og skuespillere som kan bidra når teaterlaget setter opp forestilling. Kabareten, som avsluttes med Erik Bys dikt om Prøysen; Det gikk en kjempe gjennom landet, er «hel ved».

Tradisjon tro inviterer de til pensjonistkveld også denne gangen.

– 18. januar viser vi kabareten for pensjonistene. Da kommer også Mannskoret og underholder. Det er forresten de som står som arrangør denne gangen. Vi bruker å arrangere pensjonistkvelden annethvert år, sier lederen i teaterlaget.