Allergisk? Da er det flere ting du bør styre unna i jula

Julestjerner er en av verstingene med tanke på allergi i jula.  Foto: opplysningsrådet

Nyheter

En ny undersøkelse fra analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, viser at så mange som 66.000 trøndere plages av "juleallergi". Dette betyr ikke at de er allergisk mot jula som sådan, men at de får allergilignende symptomer av mye av det vi omgir oss med i jula. Rundt halvparten av de som har juleallergi, er også pollenallergikere.

Juletrær, juleplanter og røkelse er det vanligste å reagere på, men juleallergikere kan også reagere på julekrydder, adventslys og støv fra gammel julepynt.

Undersøkelsen gjennomført for Allergiguiden viser også at problemet er økende og at nær ti prosent flere nordmenn utfordres av allergilignende symptomer i julen sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2018.

Minner om forkjølelse

Flere av symptomene på «juleallergi» kan forveksles med symptomene på en forkjølelse, men det finnes distinkte forskjeller.

Mens en forkjølelse ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare dersom du utsettes for allergener. Feber er et annet tegn på at du er forkjølet og ikke allergisk.

Ta forholdsregler før jula starter

Det aller beste du som «juleallergiker» kan gjøre er å unngå kontakt med det som framprovoserer allergisymptomene. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen gode tiltak.

I stedet for det tradisjonelle juletreet kan du velge å bruke plasttre. Det kan også være lurt å droppe julestjerner, svibler og andre blomster som har en sterk duft. Duftfrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkidéer er et bedre alternativ for de med «juleallergi».

Dr. Anders Østrem hos Allergiguiden råder folk til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn, og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter. Du bør oppsøke lege dersom du har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, avslutter Østrem.

Allergiguidens 7 tips for å ta hensyn til de med «juleallergi»:

Spør på forhånd: Sørg for at du vet hvilke irritanter venner og familiemedlemmer utfordres av i juletiden.

Trær og planter: Bruk helst plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du likevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammelt pollen i juletrærne. Unngå julestjerner og andre blomster med sterke dufter. Velg i stedet duftfri asalea, ildtopp, alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkidéer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som kan by på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller bruk alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.