Fredag blir det klart hvem som får årets kulturpris i Steinkjer:

Mange gode kandidater å velge i

I fjor gjorde Bagabu UL stor suksess med sin versjon av "Jungelboken". Det aktive ungdomslaget har jevnlig oppsetninger med og for både barn og voksne. Får de kulturprisen i jubileumsåret 2019?   Foto: Sigrun Bakken

Nyheter

Kommende fredag skal hovedutvalget for oppvekst og kultur foreta tildelingen av Steinkjer kommunes kulturpris for 2019.

Det er ikke kjent hvem som er nominert, men i statuttene for prisen heter det at "kulturprisen kan tildeles nåværende eller tidligere aktive kunstnere, utøvere eller formidlere som kommer fra Steinkjer kommune, eller har sitt virke i Steinkjer kommune. Prisen kan, etter særskilt vurdering,. tildeles en gruppe personer der et samarbeid om den kulturinnsatsen som begrunner tildelingen gjør dette naturlig"

Vi tillater oss å spekulere litt i hvem som kan være aktuelle mottakere av årets pris:

1. Bagabu UL: Ungdomslaget i Henning imponerer med stor aktivitet for både store og små, og har hatt en rekke barneforestillinger, revyer og andre teateroppsetninger av høy kvalitet de senere årene. Hva hadde vel passet bedre enn at de ble belønnet med kulturpris samme år som laget fyller 100 år?

2. Hilmarfestivalen: Har vokst seg til å bli en av landets største folkemusikkfestivaler, og favner stadig bredere. Festivalen arrangerer også konserter ellers i året, og bidrar til et mangfold i det kulturelle Steinkjer. Deres samarbeid med kulturskolen er også forbilledlig.

3. Anders Sletvold Moe: Anerkjent billedkunstner fra Steinkjer, med mange utstillinger og offentlige utsmykningsoppdrag bak seg.

4. Kyrre Havdal: Komponisten og pianisten fra Bogen har sammen med kumpanene Mads Bones og Olve Løseth skapt den ene teatersuksessen etter den andre i Trondheim: "Nøtteknekkeren", "Slaget på Testiklestad", "Juleevangeliet - the smash hit musical" og "Torderskjold - alle tiders trønder". Fikk i fjor en kjempehit med Trøndelag fylkeskommunes "Trønder", og har i høst vært engasjert av Nationaltheatret for å gjøre "Alice i Eventyrland".

5. Egge museum: I den grad en kulturinstitusjon kan få prisen, mener vi de ansatte på museet og deres store mannskap av frivillige leverer levende formidling av del av vår historie som er en kulturpris verdt.

6. Eggevisjon: Ildsjelene i Eggevisjon kunne like godt vært en kandidat til Frivillighetsprisen, men vi tar dem med her. Det finnes knapt det kulturarrangement i Steinkjer som ikke er dokumentert for etterslekten av Felix Fagerholt og Gunnar Aftret.

Fredag blir det altså klart om våre spekulasjoner slår til ...