Elevrådet ved Egge skole vil ikke at elever skal bli ekskludert på Halloween 31. oktober

Vil ha felles Halloween

Inviterer alle på mellomtrinnet: Sekretær Lone Selen (f.v.), Elise Nilsen Oksvold, leder i elevrådet ved Egge skole, Sarah Krogstad, Xin Luong, Bjørnar Sørensen (bak), Hannah Bjørnerås – og kontaktlærer/elevrådslærer Martin Stokke, og miljøterapeut Ole Martin Skåren tror det blir bra med felles Halloween-feiring. – Det var elevrådet som ønsket at det skulle være sånn, sier Martin Stokke.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

Tjuvstart på Halloween

Ting er ikke helt som de pleier på Steinkjer-Avisa om dagen. Sjekk vår skumle Halloween-video ... Hvis du tør!

 

Elevrådet ved Egge skole er veldig opptatt av inkludering, derfor har de bestemt seg for å arrangere elevkveld når det er Halloween 31. oktober.

– Vi har snakket om at det beste hadde vært om alle elevene hadde hatt noe å gjøre kvelden det er Halloween. Derfor har vi bestemt oss for å invitere alle elevene i 5. – 7.-klasse til felles Halloween-feiring på skolen den kvelden, sier Elise Nilsen Oksvold, leder i elevrådet ved Egge skole, og Lone Selen, sekretær. De går begge i 7.-klasse.


 

Martin Stokke er kontaktlærer i 7.-klasse. Han sier flere foreldre ved Egge skole før har brukt å invitere vennegrupper til Halloween-feiring.

– Tanken er sikkert god, men det er ikke alle som blir invitert til noen slike vennegrupper, derfor er elevrådets initiativ til en felles feiring veldig bra.

Halloween-feiringen skal foregå i skolens gymsal.

– Vi skal høre på musikk og arrangere leker – og selvsagt kle oss ut, selv om det ikke lov med masker som dekker hele ansiktet, sier elevene i elevrådet, som skal bake horn til kvelden.

– Det blir kiosk også.

Litt mer om Halloween

De fleste forbinder Halloween til utskårne gresskar og barn utkledd som hekser, spøkelser og andre uhyggelige vesener. Men hvordan oppsto egentlig Halloween-tradisjonen?

Halloween feires alltid 31. oktober og kom trolig til USA sammen med etterkommerne etter de hedenske kelterne. På samme dag rundt år 800–900 feiret nemlig kelterne nyttår, som de kalte «Samhain» – og det var en dag full av redsel og uhygge for den keltiske befolkningen. For kelterne mente at på denne siste dagen i året sto de døde opp fra sine graver for å hjemsøke de levende og finne veien til dødsriket.

Ville narre onde ånder

Derfor gjorde de det de kunne for å skremme gjenferdene. Om kvelden kledde de seg ut for å narre de onde åndene. Masker og annen forkledning skulle få de hvileløse døde til å tro at kelterne på samme måte som de selv hadde oppstått fra de døde, og derfor ville la dem være i fred. De tente lykter for å holde åndene på avstand, og de satte mat på de dødes graver, slik at de ikke bosatte seg andre steder på jorden.

Selv om de var grepet av uhygge denne kvelden, var feiringen også en fest da man tok farvel med det gamle året. Derfor tente de store bål – som riktignok også skulle tjene til skremme bort de uønskede åndene. (Kilde: historienet.no)