Beitstad sanitetslag feiret 110-årsdag med varaordføreren

– Dere er unike

SKRYT: Varaordfører Øystein Bjørnes tok fram de store superlativene da han snakket om hvilken betydning sanitetsdamene har hatt. Her gir han blomster til leder Siv Lund i Beitstad sanitetsforening. 

Nyheter

Varaordfører Øystein Bjørnes sparte ikke på superlativene da han var gjest i bursdagsselskapet til Beitstad sanitetslag.

– Dere er unike. Kommunehelsetjenesten hadde ikke vært der den er i dag, om det ikke var for dere. For Steinkjer kommune er dere gull verdt, sa varaordføreren.

Han la til at han selv har vært med som frivillig i LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) i flere år.


 

– Der gjøres det en flott jobb av mange, men vi når ikke dere sanitetsdamer opp til knærne en gang når vi ser på hva dere har gjort opp gjennom historien. Med 41.000 medlemmer står dere utrolig sterkt blant folket, og personlig er jeg veldig glad for at oppdraget med å være hos dere i kveld falt på meg, og ikke ordføreren, smilte Bjørnes, før han ga leder Siv Lund i Beitstad sanitetsforening en stor blomsterbukett.

Fredrikke Marie Qvam til Bartnes

I jubileumsåret har sanitetslaget 80 medlemmer. På bursdagsfesten var det 40 gjester. Blant dem gode kolleger fra de andre sanitetslagene i Steinkjer og Verran.


 

Sommeren 1909 fikk fru Augusta Kvam tannlegefrue Elisabeth Wilhelmine Wexelsen-Jahn fra Trondheim til å komme til bygda for å holde et foredrag om Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Senere på sommeren kom også foreningens grunnlegger, Fredrikke Marie Qvam, til Bartnes for å informere om sanitetsforeningen. Dette førte til at sokneprest Halvdan Støp kalte sammen kvinner fra Beitstad og Malm til et møte 29. august, og Beitstad sanitetsforening ble stiftet.

Utdannet sykepleiere

Kampen mot tuberkulose var en av de første store sakene, og foreningens arbeid gikk ut på både opplysningsarbeid som en del av sykdomsbekjempelsen, forbedring av sanitære forhold ved skolene, og økonomiske bidrag til syke som hadde behov for opphold på pleiehjem. Beitstad sanitetslag fikk også utdannet sykepleiere som de lønnet for å se til syke i bygda. Spesielt i tiårene fram mot 2. verdenskrig bidro saniteten også med økonomisk støtte til pleie, legebesøk, reiser til sykehus og mer konkrete bidrag i form av melk og mat. Beitstad sanitetslag opprettet offentlige bad flere steder i Beitstad som et folkehelsetiltak. De fikk også i gang småbarnskontroll, og sanitetslaget hadde en finger borti helt fram til helsestasjonen ble samlokalisert på Steinkjer for noen år siden. Etter at kommunen overtok småbarnskontrollen fikk alle nyfødte i Beitstad en sanitetshåndduk.