I Norge er skole- miljøet mer vennlig

Trives i Norge: – I Norge kan barn være barn. I Polen er det for store krav til dem, sier Beate Barzyk.  Foto: Trine Binde Bratberg

Det er veldig hyggelige folk samme hvor jeg er

Travel dame: Beata har mange kunder. – Det er veldig populært både med negledesign, vippeextensions og forming/farging av bryn. Det er så travelt at jeg må ha ei dame som hjelper meg.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

Beata Barzyk (36) fra Polen kom til Steinkjer for snart sju år siden. Hun bor i Støa i Ogndal i lag med mannen sin og barna på 5 og 11 år.

– Mannen min fikk jobb i Norge, så da flyttet vi. Vi flyttet for å få et bedre liv, sier Beata, som selv har drevet med skjønnhetspleie helt siden hun kom til Norge. Først hjemmefra – og de siste fire årene i Ogndalsvegen i sentrum. Der driver hun La Beauté.

I tillegg til å jobbe hver dag, går hun på skole.

– Jeg tar Barne- og ungdomsarbeiderfag på Steinkjer videregående skole, som voksenopplæring. Jeg tenker det kan være greit å ha flere ben å stå på. I framtida kan det bli tungt å drive med det jeg gjør i dag.

– Hva er bra med Ogndal og Steinkjer?

– Det er veldig hyggelige folk samme hvor jeg er. Og i Ogndal, der vi bor, er voksne veldig involvert i barna. Det er godt, for i Polen er det annerledes. I Norge får barn lov å være barn. I Polen er barna utsatt for altfor mye press. På skolen er det et veldig stort press med konkurranse i det meste, sier Beata, som er glad for at barna hennes har mulighet til å være med på ulike aktiviteter i Ogndal, om de vil.

– Er det noe som ikke er bra?

– Nei, jeg har ikke hatt noen dårlige opplevelser. Det er veldig trygt her, og fin natur samme hvor man er.

– Gikk det greit å lære seg norsk?

– Jeg gikk på voksenopplæring i seks måneder, og det var bra, men det jeg lærte mest av , var å prate med kundene mine. Jeg lærer forresten språk hver dag fortsatt, sier Beata, som forstår dem som synes det er vanskelig å snakke norsk, av frykt for ikke å bli forstått.
Tilflytteren

"Det er bra å være dansk i Norge"

Hver uke har Steinkjer-Avisa en prat med en tilflytter