Ambassadør for årets TV-aksjon

HJEMMESYDDE BIND: I Aisha Bigsets hjemland, Burundi, bruker jenter skumgummi og skitne tøystykker til bind. – Da jeg oppdaget det bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier Aisha, som nå har mange damer i Norge som syr bind for seg . – 18. november reiser jeg til Burundi med koffertene fulle med bind, sier 30-åringen, som er ambassadør for årets TV-aksjon. Datteren Emma følger spent med. 

Jenter går ikke på skole på grunn av mensen

RODELEDERNE I STEINKJER: Torsdag kveld var rodelederne for årets TV-aksjon samlet i rådhuset. Pengene skal gå til kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen er 20. oktober.  Foto: Lars Lilleby Macedo

Nyheter

Aisha fra Beitstad og Burundi ble kontaktet av Care med spørsmål om å være ambassadør for årets TV-aksjon. Hun bidrar allerede til å skape et bedre liv for kvinner i noen av verden mest sårbare områder. Hun syr bind.

Torsdag kveld var hun invitert til rådhuset for å møte Steinkjers rodelederne for årets TV-aksjon. Årets TV-aksjon skal skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Care – og alle som bidrar, skal gi 400.000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Det ringte noen fra Care. De ønsket at jeg skal være ambassadør for årets TV-aksjon i Trøndelag. Jeg følte meg æret da de ringte. Det er noe stort jeg får være med på, sier Aisha (30), som veldig mange har lagt merke til den siste tiden.

Steinkjer-Avisa har skrevet om Aisha Bigset flere ganger den siste tiden. Ved hjelp av mange kvinner i Steinkjer kommune, Trøndelag og Norge deler hun nemlig ut hjemmesydde bind til jenter i Burundi. Aisha ble født der, men kom til Trondheim som 13-åring. For fem år siden besøkte hun Burundi, og da oppdaget hun at jenter brukte rester av skumgummi og skitne tøystykker som bind.


To hjemmesydde dagbind til jenter, to nattbind og ett truseinnlegg er luksus i Burundi. Da har de bind til mensen i fem år

Aisha nominert til prisDet berører folk at damer går uten bind og barn går uten bleier

Mensen er ikke-tema

 

– De gikk heller ikke på skole på grunn av mensen. Da bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier Aisha, som har berørt mange med sitt engasjement.

Hver dag får hun nå tilsendt pakker med bind eller stoff for å sy bind. For to uker siden ble hun nominert til Plan Internasjonal Norge sin Jentepris 2019, og nå er hun Care sin ambassadør for årets TV-aksjonen. Les mer om Aisha engasjement på Steinkjer-avisa.no

Kommunen er delt opp i områder – og hvert område har sin egen rodeleder som skal sørger for planlegging og fordeling av oppgavene. Søndag 20. oktober skal mange lokale bøssebærere i aksjon.

– Alle de frivillige som deltar i TV-aksjonen er dyktige ildsjeler og viktige personer. Vi er veldig glad for innsatsen som legges ned, sier varaordfører Øystein Bjørnes, som er aksjonsleder for årets innsamling.

CARE arbeider for å gi kvinner et bedre liv gjennom muligheten til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.