Flere har forhåndsstemt

Tidlig ute: Mange har benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme i år. Her fra rådhuset i Steinkjer forrige uke.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

En opptelling forrige uke viste at langt flere har benyttet seg av muligheten til å stemme før valgdagen.

– På dette tidspunktet har mer enn dobbelt så mange forhåndsstemt sammenlignet med forrige lokalvalg, opplyser kontorsjef i Steinkjer kommune, Kari Aarnes.

Hun understreket at mange forhåndsstemmer tidlig ikke nødvendigvis sier noe om hvordan valgdeltagelsen blir totalt.

Hvordan stemme

Det kan gå i surr for enkelte ved valglokalet. I et valgavlukke blir du møtt av 27 sedler. 16 stemmesedler for Fylkestinget, 15 partier og én blank. 11 stemmesedler for kommunevalget, 10 partier og én blank.

– Hvis man ønsker det, så kan man stemme bare ved det ene valget, men det er ikke lov å komme tilbake i etterkant og si at du har glemt det ene valget. Man kan kun stemme én gang, så bruk heller litt tid, sier Aarnes.


Oppfordrer alle til å krysse inn kvinner

Høyre vil gjøre noe med underrepresentasjonen av kvinner i kommunestyrene.

 

Listestemme

Hvis man ønsker å gjøre endringer på partilistene, så får ikke enkeltpersonen en helstemme, men en såkalt listestemme.

– Noen spør hvem som kan settes opp på listen. Svaret er at du må velge en person som du vet står på en annen liste. Hvis man for eksempel stemmer på Venstre, og vil gi en kandidat fra Senterpartiet en listestemme, så skriver du kandidatnavnet i feltet for «Kandidater fra andre lister».

Etter du har valgt maksimalt én seddel fra hvert av valgene og ført på eventuelle personstemmer, så tar du med deg stemmene dine til valgarbeiderene.

– En valgseddel som blir levert feil brettet blir ikke forkastet. Men vi skal legge til rette for et hemmelig valg.