To hjemmesydde dagbind til jenter, to nattbind og ett truseinnlegg er luksus i Burundi. Da har de bind til mensen i fem år

Aisha nominert til pris

Kommer stadig pakker: Aisha får sendt pakker fra hele landet. – I tillegg til bind sender folk meg stoff, tråd og knapper. – Det er mange som ikke syr, det gjør ikke jeg heller – men jeg kan å organisere og dele ting på sosiale medier, sier Aisha, som har mange følgere på YouTube og andre steder.  Foto: Trine Binde Bratberg

Full koffert: – Mensen er ikke-tema i Burundi. Vi må få slutt på dette tullet, sier Aisha, som er opprørt over hvor ille forholdene er i hjemlandet hennes. – Jeg er glad mange i Norge vil sy bind til dem.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

Etter at Steinkjer-Avisa skrev om 30 år gamle Aisha i Beitstad som sender hjemmesydde bind til jenter i Burundi, er hun blitt nominert til Plan Internasjonal Norge sin Jentepris 2019. Jobben hun gjør har berørt veldig mange.

Det var onsdag Aisha fikk beskjed fra Plan international Norge om at hun var nominert til Jenteprisen 2019. I fjor gikk prisen til Mia Landsem for hennes kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett.

Jenteprisen deles ut til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.

Veldig mange engasjert

– Jeg ble kjempeglad – og det er visst flere som er glad på mine vegne, for etter at det sto om meg i Steinkjer-Avisa er det mange som har tatt kontakt med meg. Det var til og med noen voksne damer på Bygdasentralen i Beitstad som sa de kunne tenkt seg å bli med meg når jeg skal reise til Burundi med kofferter fulle av bind i november. Og jo flere som reiser, jo bedre, sier Aisha, som den siste uka også har fått henvendelser fra flere skoler.

– Det er elever i skolen som vil hjelpe til å sy bind. Det er også mange som vil kjøpe stoff og sende med meg. Det var mange før, men nå er det enda flere.

En ressurssterk dame

Aisha har bodd i Norge siden hun var 13 år. For fire år siden var hun på besøk i hjemlandet, og da oppdaget hun at mange jenter brukte skumgummi fra madrasser og skitne tøystykker som bind når de hadde mensen. Og de gikk ikke på skolen på grunn av mensen.

– Da bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier Aisha, som er utdannet språkviter fra NTNU, og på utkikk etter jobb.

Kort fortalt har Aisha to som syr bind for henne i Burundi, og fire medarbeidere der som hjelper henne med å kartlegge området, holde kurs for jentene, handle inn materialer m.m.

– Og takket være snille mennesker i Norge kunne jeg i sommer reise til Burundi med kofferter fulle av bind, stoff og tråd. Og gjett om de blir glade når de får fem bind. Da har de i fem år!

Vinneren kåres av en uavhengig jury og deles ut på Parkteatret i Oslo 11. oktober.


Det berører folk at damer går uten bind og barn går uten bleier

Mensen er ikke-tema