LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen besøkte Verran-bedrifter i valgkampinnspurten

– Viktig med god dialog

LOKALT TØMMER: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) og Produksjonssjef Kristian Jenssen ved MM i Follafoss snakket mye om hvordan man skal kunne få tak i mer lokalt tømmer.  Foto: Svein Leknes

BEMANNING: Administrerende direktør Bjørn Rygg i Fosdalen AS snakket om arbeidsforholdene til deres over 700 ansatte. Fra venstre rundt bordet: Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap), Helge Rønning Birkelund fra Fri fagbevegelse, Endre Lie fra Fellesforbundet Avd 28 Steinkjer & Stjørdal, LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen fra LO, Distrikstssekretær Kristian Tangen fra LO, kommunikasjonsrådgvier Linda Reinholdtsen og Marta Antonina Papis fra Fosdalen.  Foto: Svein Leknes

EPLENE I MESSEHAGEN: Geir Wannebo fra Fosdalen AS forteller historien om «Eplene i Messehagen» til Arild Grande og Hans-Christian Gabrielsen mens de står foran en fotokollasj fra musikkteateret.  Foto: SveinLeknes

Nyheter

Både produksjonssjef Kristian Jenssen hos MM Carton og administrerende direktør Bjørn Rygg hos Fosdalen AS fikk snakket om utfordringene de har til LO-lederen, Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi er både glade for og litt lei oss for fagbevegelsens tilnærming til bemanningsbyråer, sa Fosdalens Bjørn Rygg til LO-leder Hans- Christian Gabrielsen.

– Vi er lei oss for at det i mange tilfeller blir snakket om sosial dumping i vår bransje. Ikke bare fra fagbevegelsen, men også fra politikeres side, fortsatte direktøren.

Antall ansatte i Fosdalen AS svinger etter hvilke prosjekter de er med på å bygge. Ifølge Rygg har Fosdalen kun to kunder – Aker Solution og Kværner. Da Gabrielsen var på besøk tirsdag denne uka, hadde Fosdalen 707 ansatte. Det er i all hovedsak sveisere og platearbeidere, og de aller fleste er fra Polen. Ifølge Rygg finnes det ikke slik kvalifisert arbeidskraft ledig i Norge, og at nesten hele Europa er støvsugd.

– Og alle er fagorganiserte. Vår hovedtillitsvalgte gjør en god jobb både for de ansatte og oss som bedrift. Vi har et meget godt samarbeid med Fellesforbundet og følger selvsagt alle lover og regler i arbeidslivet, sa Rygg.

Han møtte ikke motbør fra Lo-lederen eller fra stortingsrepresentant Arild Grande fra Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker selvsagt at det er størst mulig grunnbemanning, men ser også at tingene går i bølger, sa LO-lederen.

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har vært en pådriver for strengere lover og regler rundt midlertidig ansettelser og bemanningsbyråer. Heller ikke han kom med kritiske spørsmål til Rygg og Fosdalen AS.

– Det er i første rekke situasjonen innen bygg og anlegg i Oslo at det har vært trøbbel. Jeg skulle gjerne fått et eksemplar av arbeidskontrakten dere har med de ansatte. Det skal bli interessant å se på et godt eksempel, sa Grande.

Også hos MM Carton i Follafoss møtte LO-sjefen mange av sine egne. Av 58 ansatte på papirmassefabrikken, er hele 42 medlemmer i Fellesforbundet. Produksjonssjef Kristian Jenssen, som selv står på 5.-plass på lista til kommunestyrevalget for Arbeiderpartiet, orienterte Gabrielsen om muligheter og utfordringer MM har. Blant annet tilgang på virke, rekruttering, utdanning, lærlinger og energi ble det snakket om rundt bordet i Follafoss.

– Denne turen gjør vi først og fremst for å hjelpe Arbeiderpartiet med valget. Vi lærer også mye av bedriftene vi besøker. Blant annet utfordringer og andre ting som vi kan bistå med, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Både Kristian Jenssen og Bjørn Rygg er enige at slike besøk er viktige. Spesielt MM Carton har hatt besøk fra flere ulike politiske miljøer nå før valget.

– Dette er viktig. At politiske ledere og fagbevegelsen får høre hva vi driver med, sier både Jenssen og Rygg.