Det berører folk at damer går uten bind og barn går uten bleier

Mensen er ikke-tema

Får hjelp: Jeg har damer i Beitstad, Steinkjer og Ogndal som syr bind for meg. Totalt i Norge er det ca. 100 damer som syr. Jeg deler mønster med dem som vil hjelpe meg, sier Aisha Bigset (30), som i tillegg til å dele ut bind til jenter i Burundi, jobber med å øke kunnskapen deres. – Mensen er ikke-tema der. Vi må få slutt på dette tullet. Mensen er en helt naturlig ting, sier Aisha med Emma på fanget.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

Aisha Bigset i Beitstad er veldig glad for at det er så mange i Steinkjer, Trøndelag og Norge som hjelper henne med å få laget bind til jenter og damer i hjemlandet hennes; Burundi.

– I Burundi bruker mange skumgummi fra madrasser og skitne tøystykker til bind. Dessuten er mensen skam, noe de ikke snakker om. Da jeg oppdaget det bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier 30-åringen i Beitstad, som kom flyttende til Norge som 13-åring.

Alle har ikke undertøy

Hun oppdaget at det var slik i hjemlandet sitt da hun var der på besøk for fem år siden.

– Mange har ikke råd til mat, og da har de selvsagt ikke råd til bind. Det finnes dem som ikke har undertøy også, så da må de isolere seg når de har mensen. Jenter i Burundi går glipp av skolegang på grunn av mensen. Slik kan det ikke være, sier Aisha, som selv er utdannet språkviter ved NTNU.

I sommer reiste hun til Burundi med koffertene full av hjemmesydde bind, bomullsstoff, knapper og tråd. Og litt penger samlet inn på Spleis.

– Det er ikke alle som syr, men flere sender meg stoff til å sy av – eller de setter inn penger på Spleis. Det berører folk at damer går uten bind og barn går uten bleier, sier Aisha, som nå betaler en dame og en mann i Burundi som syr.

To som syr i Burundi

– I tillegg har jeg fire medarbeidere der. En dame kartlegger området for meg, en holder kurs for dem, en handler inn materialer – og en dame har ansvar for å gå til dem som syr – for å følge med framdriften. Selv har jeg ikke penger jeg kan bruke på dette prosjektet, så jeg ble veldig glad da noen tipset meg om å samle inn penger på Spleis (det er en folkefinansieringstjeneste).

– Trenger du flere til å sy?

– Ja, det blir nok dessverre aldri nok bind der, sier Aisha, som også får tilsendt tøybleier.

– Noen syr ammeinnlegg også. Selv syr jeg ikke, men jeg samler inn, ringer og ordner, sier 30-åringen i Beitstad, som organiserer det meste via sosiale medier. Hun har mange følgere både på YouTube, Instagram og andre steder.

Jentene får fem bind: to dagbind, to nattbind og ett truseinnlegg. Det holder i fem år.

– Blir de glad?

– Ja, gjett. De danset og sang.