AgriTech Nordic arrangeres neste uke

Grønn teknologi og innovasjon

I fjor handlet det mye om insekter, i år er det store data, sensorer og teknologi som står på programmet under AgriTech Nordic.

I DET GRØNNE: AgriTech Nordic arrangeres i Steinkjer samme uka som Steinkjerfestivalen. - Sammen med T:lab gjør vi festivalen til en innovasjonsarena, ikke bare en festival, sier festivalsjef Svein Bjørge. Fra venstre Anne Peggy Møller Schiefloe fra T:lab, Svein Bjørge, Edvard Iversen i AgriTech, utviklingsleder Tove Hatling Jystad fra Mære landbruksskole og Håvard Belbo fra T:Lab. 

Nyheter

AgriTech Nordic startet opp i fjor, som et samarbeid mellom Steinkjerfestivalen, T:lab og Trønder-Avisa. Formålet med AgriTech er å være en innovasjonsarena for industri- og teknologiutvikling innen jord-, skog- og havbruk.

Konferansen og de tilhørende arrangementene skal koble gründere, investorer, forskere, rådgivere og bedrifter, og være en møteplass for å dele erfaringer, ideer og muligheter.

Fra larver til data

I fjor var hovedtemaet mulighetene som ligger i nye proteinkilder, noe som blant annet ga startskuddet til det pågående forsøksprosjektet med larver til matproduksjon på Mære landbruksskole.


 

Tema for AgriTech Nordic 2019 er data, sensorikk og logistikk: Hvordan vil data fra land- og havbruket endre verdikjeden?

Selve AgriTech-konferansen arrangeres torsdag 20. juni, med innlegg som omhandler blant annet digitale økosystemer, Big data og presisjonslandbruk.

Mye som skjer på Mære

Der konferansen er rettet primært mot næringsliv og forskningsmiljøer, er det mer å oppleve for «folk flest» under den såkalte TechSafarien på Mære landbruksskole onsdag 19. juni. Her blir det mulig å se den nyeste teknologien i praksis, gjennom demonstrasjoner og foredrag om både jordbruk og skogbruk.

– Vi byr blant annet på 3D-printing, røntgenfotografering av tømmer, biokull, hogstsimulator og utvinning av nitrogen fra luft til jord. Det blir også mulig å se insektene som kom som et resultat av fjorårets konferanse, frister Tove Hatling Jystad, utviklingsleder på Mære landbruksskole.

– Arrangementet er åpent og gratis, men vi oppfordrer folk til å melde seg på, så vi vet hvor mye mat vi skal ordne, legger hun til.

Det blir også en egen AquaTechSafari i Ytre Namdal samme dag.


 

Pris for beste idé

Blant de viktigste aktørene i forbindelse med AgriTech Nordic, er oppstartsbedriftene, også kjent som «start-ups». Onsdag kveld er det oppstartsmingling på Famille, med påfølgende pitchekonkurranse ledet av Angel Challenge.

– Her konkurrerer åtte oppstartsbedrifter om å ha Norges beste idé innen landbruk, og vinneren får 50.000 kroner, forteller daglig leder Håvard Belbo i T:lab.

Fredag arrangeres et eget innovasjonsseminar i forkant av Steinkjerfestivalen, men dette er allerede utsolgt, opplyser Anne Peggy Møller Schiefloe.

Festivalsjef Svein Bjørge sier at han alltid har ønsket at Steinkjerfestivalen skal være mer enn bare en festival.

– Det har vært et bevisst valg at festivalen har investert i å skape en innovasjonsarena. Vi har opparbeidet oss en solid posisjon, og ser fram til å bidra til å skape enda mer innovasjon, sier Bjørge.