Visste du at det finnes en Steinkjer kirke i USA også?

Iver Anton Flatås Aune og Amalie Flatås Aune på kirkegården ved Steinkjer (Stenkjaer) kirke i Nord-Dakota.  Foto: Tore Aune

Stenkjaer kirke ligger helt for seg selv ute på prærien. Kirka har vært lagt ut for salg, men ingen ønsket å kjøpe den. Nå blir den snart brent ned.  Foto: Tore Aune

Nyheter

Tore Aune fra Steinkjer og familien er for tiden på besøk hos familie og venner i USA, nærmere bestemt i Nord-Dakota. Dette er et område med mange etterkommere av norske emigranter, og disse har satt spor etter seg på mange måter. I delstaten finner vi tettsteder med norske navn som Bergen, Kongsberg, Egeland og Granville.

- Helt tilfeldig fikk vi høre om at det fantes ei Steinkjer kirke her. Steinkjer kirke og gravlund ligger 1,5 timers kjøring rett nord fra hovedstaden Bismarck, ikke langt fra tettstedet Velva - midt ute på prærien, skriver Aune i en e-post til Steinkjer-Avisa.

Han forteller videre at de har forstått det slik at kirka visstnok skal brennes ned.

Litt research på nettet avslører årsaken til dette: kirka fra 1909 er i svært dårlig stand, og har vært lagt ut for salg. Det ser ikke ut til at noen har ønsket å kjøpe den nedlagte kirka, og det er trolig derfor den skal brennes ned.

Ifølge Wikipedia er rundt en tredjedel av befolkningen i Nord-Dakota av norsk avstamning.