Offensiv foran Steinkjerlekene 2019:

Lütken lukter rekorder

målet for sesongen: Odd Markus Lütken skal løpe i VM i Dubai i november, men først er det Steinkjerlekene på Guldbergaunet i helga. 

Gullmedalje: Odd Markus Lütken satte i februar ny verdensrekord på 100 meter racerunning med tiden 19,51, og vant deretter 1. premie i Grand Prix Dubai med tiden 19,48. Foto: Privat 

Nyheter

På lørdag og søndag arrangeres Steinkjerlekene 2019 i friidrett på Guldbergaunet. Odd Markus Lütken kommer med et hårete mål.

– Jeg skal løpe 100, 200, 1500 i klassen racerunner to. Der får publikum se tre verdensrekorder, sier en selvsikker Lütken.

– Er du sikker på rekord?

– Nei, men det er målet, humrer mannen som forrige helg slo den tidligere verdensrekorden på 800 meter med 20 sekunder i Stjørdal.

Vi møtte Lütken to dager etter at han løp i Stjørdal. Da hadde han nettopp hatt racerunneren på service.

– Det skal være ti kuler i kulelagrene. Det var ni og åtte i hver av bakhjulene. Og så ble eikene rettet ut. Nå som racerunneren er i god stand, så vil det gå fort i helga, lover han.

Lærevillig

Lütken er en del av Steinkjer friidrettsklubb. Når det virker som han bare kan stille opp og ta verdensrekorder, skulle man ikke tro at han trenger å motta råd fra andre. Men han er fortsatt lærevillig.

– Jeg fikk et tips i mars i år som jeg har jobbet med. Nå ser det ut som jeg har fått ned tiden med et sekund på hundremeter. Så jeg lytter på råd. Jeg har planer om å spørre treneren til Karsten Warholm om å få se på en av deres treninger. Men jeg har ikke turt ennå, forteller han.

Datterens smil

Lütken var langt nede etter at han fikk hjerneslag. Han beskriver det som et under at han overlevde. Han hadde ikke språk og kunne ikke bevege seg. Etter et halvt år på Bodø sentralsykehus hadde han en IQ på mellom 20 og 30. Ifølge Mensa har de fleste av befolkningen en IQ mellom 70 og 130.

– Jeg gikk inn i en langvarig depresjon.

Etter opptreningen startet han som trener i friidrettsklubben, men måtte gi seg etter at han fikk en prolaps. Da han kom tilbake for å være trener etter den, ble han avvist av klubben.

– De sa jeg skulle konkurrere. Racerunner var noe jeg hadde brukt i opptreningen, så den kjente jeg.

Under treningen innendørs i friidrettshallen på Steinkjer forsto han at dette var hva han ville drive med.

– Datteren min var til stede. Hun fortalte at jeg smilte som aldri før da jeg sprang. Jeg husker følelsen jeg hadde da, det var helt fantastisk.