Barnas Vikingdager har "spill" som ett av temaene:

Mener vikingene kjente til sjakkspillet

VIKINGSPILL: Under Barna Vikingdager på Egge i juli blir det en egen «spillebule» i samarbeid med Steinkjer sjakklubb, der ungene kan prøve både sjakk, vikingspillet hnefatafl og andre gamle spill. Bak fra venstre Maiken Jørgensen Strandvik, Bodil Østerås og Mari Iversen Ødegård. Foran Håkon Ødegård, Kasper Opheim-Hirkjølen og Anna Ødegård. 

Nyheter

I sommer arrangeres Barnas Vikingdager på Egge, som er en videreføring av Vikingfestivalen. Nyheten om omprofileringen av vikingarrangementet kom i fjor, og nå har Egge museum programmet klart. De presenterer samtidig Barnas Vikingdagers nye logo/profil og hjemmeside, som er laget i samarbeid med Snopp designbyrå.

Mye av det samme som før

– Selv om arrangementet er omprofilert og spisset mot barn, så vil det være veldig gjenkjennelig. Det blir som tidligere både vikingmarked, fortellerstunder, lek og tevlinger, vikingkamper, utstillinger og en rekke aktiviteter. Den store forskjellen er at alt foregår på dagtid, sier formidlingsansvarlig Maiken Jørgensen Strandvik.

Selv om enkelte har gitt uttrykk for at de vil savne kveldsgildene, mener de ansatte på museet at omprofileringen er helt riktig.

– Museets primære oppgave er å drive historieformidling, ikke å arrangere fest. Deltakelsen på kveldsgildene har dessuten gått nedover, i takt med at konserttilbudet for øvrig har blitt bedre. Å droppe kveldsarrangementene og rendyrke dette mot barn gir mindre økonomisk risiko, samtidig som vi kan fokusere på det viktigste, sier fagansvarlig Bodil Østerås.

Prøv selv eller bare se på

Det finnes mange vikingarrangementer rundt om i landet, men Barnas Vikingdager er det eneste som er rendyrket for barn. I tillegg til en lang rekke aktiviteter, som blant annet hopp i høyet, bueskyting, øksekast, fletting, smiing og steinhogging, satses det også på utstillinger.

– Det går fint an å lage arkeologiske utstillinger for barn, så lenge man tar dem på alvor og gjør det på deres premisser, sier Østerås.

Utstillingen «Spill» handler om nettopp spill, og der blir det blant annet vist fram terninger og spillebrikker av bein, glass og bronse fra gamle graver i Egge, Hegge og andre steder i Steinkjer. I samarbeid med Steinkjer sjakklubb blir det også en egen spillebule med sjakk og vikingspillet hnefatafl.

Mat og graving

En annen storsatsing under Barnas Vikingdager er mat.

– Vi skal vise fram hva vikingene spiste, og lage mye av det, forteller Strandvik.

Barnas Vikingdager arrangeres fredag 12. juli-søndag 14. juli, og varer fra 11–18 hver dag.

– Alt på programmet foregår alle tre dagene, slik at man kan komme tilbake hvis man ikke rekker over alt på én dag. Det blir både familiebillett og helgebillett, frister damene på museet.