Fra jord er du kommet,

Til rødruss skal du bli

Herved er du døpt: Fra russedåpen i Steinkjer natt til 1.mai. Det var ikke bare regnet som kom fra oven for russen som ble døpt i Steinkjer tirsdagskveld. 

Forbrødring: Presidentene til rødrussen, Simon Sæther, og svartrussen, Bendik Giskås, er forsonet. Det trengs kanskje når russecampene ligger side om side. 

Dans på bordet: Lukten av overtenning lå tjukk over russecampene på dåpen natt til 1.mai. 

Nyheter

Et like sikkert vårtegn som at leirkallen stikker frem, er at russen inntar bybildet i Steinkjer. På tirsdag kveld ble de døpt.

Tradisjon tro er natt til 1. mai den offisielle starten på russetiden. I flere år har ungdommene gledet seg og spart penger til disse ukene. Ukene som starter ved at hver enkelt får sitt russenavn.

Under dåpen fikk PIKKasso, SilaTequilla, Pogba, Sexolog og Shawn Mendes navnene som de vil bære på russeluene sine i mai. Russenavnene skal ifølge årets rødrusspresident, Simon Sæther, gjenspeile hvem personen er, eller kjente trekk ved vedkommende. Medruss har i ukene før feiringen sendt inn forslag til hva navnet til hverenkelt skal være, før russeprestene bestemmer hvilket navn hver enkelt russ skal få.

Så var dåpen i gang

Timer før russetiden ble sparket igang kom, etter lange tider med sol, regnet til Steinkjer. Det er ikke noe Sæther håper blir en gjennomgang i mai, men dåpsvæske manglet det ikke på.

– Jeg tror været har noe å si på hvordan stemningen blir. Så vi håper på oppholds, sier Sæther.

Selve døpingen foregikk etter et fast rituale. Selv om det er vanskelig å få samlet og få oppmerksomheten til flere russ som i lang tid har gledet seg til denne kvelden, skulle en og en ropes frem til to prester. Prestene skulle få en shot hver, eller at russen fikk seg en dusj. Med noe annet enn hellig vann.

Gode naboer vegg i vegg

Tidligere var russecampene adskilt på hvert sitt sted i byen, men de siste årene har de blitt flyttet sammen. I likhet med hvordan yrkesfag og studiespesialiserende er adskilt på skolen, er tilholdsstedet mellom den svarte og den røde russen i mai adskilt kun med et gjerde. Det tror ikke de to presidentene blir utfordrende.

– Tidligere russ har sagt til meg at miljøet mellom de to russegruppene aldri ha vært så bra som i år. Det har vi oppnådd med møter mellom oss og rektor på skolen. Og flere er naturlige venner daglig, sier russepresident for svartrussen Bendik Giskås.

Det at campene er adskilt med et gjerde er det ikke fiendligheter som er grunnen til.

Foreldrevakt

– Det er fordi noen svartruss er under 18 år, og ikke skal nyte alkohol, sier Giskås med et lurt smil.

Russecampene er pålagt av politiet å ha to vakter hver kveld. Presidenten for rødrussen sier at det er noe både de selv og politiet ønsker.

– Det er viktig at vi har det bra, og ikke finner på noe tull. Derfor ønsker både vi og politiet at det er vakthold her.

Og vaktene er foreldrene. Det å ha foreldrene tilstede er heller ikke noe presidenten synes er skjennerende.

– Akkurat det går helt fint. Det er ikke noe som jeg gruver meg til, sier Sæther.

Tar turene på sparket

Russen har ikke organisert noen fellesturer i år. Det blir arrangert temadager på russecampen. Presidenten nevner blandt annet beerpong og russequiz som noen av aktivitetene. Ellers så er det to russebusser i byen, de blir mer mobile tror russepresidenten, som selv er med på bussen som har fått navnet Donkey Kong.

– Vi har planlagt en eller to turer til Trondheim, og kanskje et par turer til Namsos.

Sæther sier at bussen i seg selv er et fint sted for festing.

– Inne i bussen drikkes, synges og danses det.

Vil bli lagt merke til

Om du ikke har lagt merke til dem enda, så håper og tror russen at de vil bli lagt merke til. Selv om ikke mange har kjøpt seg plystrefløyter i år, så bedyrer presidenten at folk ikke skal bli overrasket hvis de ser rødkledde ungdommer som kryper over broene i sentrum av Steinkjer. Russepresidenten er usikker på hva rødrussen 2019 blir husket for, men han har et håp:

– At vi er snille og greie.