I dag er en stor bulkedag - og mannfolka er verst

Hastverk på vei på påskeferie, eller hissig temperament i kombinasjon med køkjøring kan fort ende slik. 

Nyheter

Mer enn halve Norge skal ut og reise i påsken, og i dag pakker tusenvis bilen og haster avgårde til hytter og fjell. For noen kan det bli en kostbar kjøretur.

– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1658 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Har det for travelt

Tall fra Finans Norge viser at de fleste trafikkulykkene skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det totalt over 12.000 ulykker i påsken.

– Hvert år skjer det vel 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. Mange har det altfor travelt med å komme seg av gårde og skal i tillegg gjerne handle på veien, noe som ofte medfører bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. I fjor var det flest ulykker mellom klokken 12 og 13, med nær tre ulykker hvert minutt, sier Brandeggen.

Menn kolliderer mest

Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor, som kvinner. Verstingen var en mannlig sjåfør i alderen 50 - 64 år.

– Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året: Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.