Kaster nytt lys over historien:

De lager ny bok om Steinkjers fortid

Primus motor: Det var Torbjørn Haugen som tok initiativ til boka. Han spurte arkeolog Kari Støren Binns om å være redaktør. I Martenshagen ved Rismelen har hun avdekket spennende funn.  Foto: Roger Lyngstad

Historier om Steinkjergården: Til høsten utgir Foreningen Gamle Steinkjer en bok med ulike historier med utgangspunkt i Steinkjergården. Det var Torbjørn Haugen (f.v.) som tok initiativ til boka. Han spurte arkeolog Kari Støren Binns om å være redaktør. Erling Koldaas og Roger Lyngstad (høyre) er to av forfatterne.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

I løpet av høsten kommer det ei veldig levende bok om Steinkjers fortid. Det blir på måte ei oppslagsbok, der man kan lese om et tema – for så å lese om et annet spennende tema neste gang. Boka inneholder flere nye oppdagelser.

Bokprosjektet tar blant annet utgangspunkt i de arkeologiske undersøkelsene som ble gjort ved Steinkjer kirke i perioden 2014–16. Det var Kari Støren Binns og Richard Binns som foretok utgravingene.

– Det er en ære å få bidra. På 30 år er det utgitt 30–40 skrifter om Steinkjer, men det dukker stadig opp nytt, sier leder i Foreningen Gamle Steinkjer, Erling Koldaas.

Det er de som gir ut boka, som utkommer i løpet av høsten. Boka vil bli rikt illustrert med gamle og nye bilder. Arkeolog Kari Støren Binns skal tegne noen av husene i Steinkjer, slik hun mener de så ut.

– Det er veldig verdifullt å få skrevet ned alt nytt som oppdages. Det er midt i blinken i forhold til det vi holder på med, sier Koldaas, som er én av flere på forfatterlisten.

Det var Torbjørn Haugen som tok initiativ til boka.

– Ideen fikk jeg da arkeologene Kari Støren Binns og hennes mann, Richard jobbet og fant mye nytt og spennende her i Steinkjer. Og skulle vi gi ut en bok om sentrum, måtte vi samarbeide med Foreningen Gamle Steinkjer, sier Haugen, som har forhåndssolgt 250 bøker til bedrifter og private.

– Det koster kr 80.000 å trykke boka. Vi fikk kr 45.000 i sponsormidler, men det var ikke nok. Derfor måtte jeg selge bøker på forhånd, sier Haugen, som i flere år har samarbeidet med arkeologene Binns.

– Jeg har et langvarig forhold til Steinkjer, for jeg har vært her siden 80-tallet. Jeg jobbet blant annet ved Vitenskapsmuseet i fem år, så jeg vet at det er usedvanlig tetthet av kulturminner i Steinkjer, sier Kari Støren Binns, som er redaktør for Haugens bokprosjekt.

– Det er artig at Kari er redaktør for boka. Hun og mannen er unike i så måte, sier Haugen.

Roger Lyngstad, som er en av forfatterne i boka, sier det finnes nøyaktige beskrivelser av hvordan Steinkjergården så ut i 1713. Det står hvor mange vinduer det var på huset, antall kakkelovner og mere til.