Får med flere uten ball

Det er nesten så vi lurer dem til å trene, for det er mye lek og moro på treningen.

Bente Aune Bragstad
Nyheter

Sparbu IL tar grep for å få flere unge i trening med gratis basistrening.

Hva må til for å holde flere barn og unge i aktivitet – og sikre at de unge utøverne opplever mestring og idrettsglede uansett nivå og ambisjoner?

Det spørsmålet har Sparbu IL grublet lenge på – svaret er gratis basistrening for alle.

Mestring og idrettsglede

– Her er det ikke viktig hvem som er best og hvem som vinner – alle konkurrerer bare med seg selv og opplever mestring. Og de får bedre balanse, koordinasjon og kondisjon, som er et viktig grunnlag både i fotball, håndball, ski og friidrett, sier Bente Aune Bragstad, leder i Sparbu IL.

Onsdag ettermiddag var det yrende liv med tre treninger samtidig i Mærehallen. Håndballen var lagt bort til fordel for en rekke øvelser og tradisjonell stasjonstrening. Kjente øvelser som planken, armhevinger, situps og utfall utgjorde første stasjonstrening, før det ble tatt i bruk både hoppetau, rockeringer og annet utstyr. Gamle øvelser som «haukråk» og «trillebår» er god basistrening, men ikke helt lett å mestre.

Leker seg til bedre form

Mange av ungene spiller håndball, og går sammen på Mære skole, så de er godt kjent med hverandre. Humøret er på topp og øvelsene går som en lek.

– Det er nesten så vi lurer dem til å trene, for det er mye lek og moro på treningen, sier Bente Aune Bragstad.

Treningsgruppene tar utgangspunkt i de mange håndballagene i Sparbu IL, men det er lagt vekt på at absolutt alle kan delta på basistreningene.

Får med flere på trening

– Det dukker stadig opp nye ansikter på treningene, og det er kjempeartig. Ikke alle vil spille håndball og da er det viktig med treninger uten ball. Det er ekstra artig at vi har klart å få med unger som ikke deltar på organisert idrett, sier Trine Ertsås, som er leder for ski- og friidrettsgruppa i Sparbu IL.

Hun er primus motor for det nye treningstilbudet og hadde onsdag ansvaret for treningen til jentene. Det nye treningstilbudet startet opp i fjor høst, og nå er det basistrening for gutter og jenter 10 år, og jenter 15, 16 og 17 år.

– I dag er også jentene i andreklassen med på treningen til jenter 10 år. Vi ser en økende interesse fra andre alderstrinn som har lyst til å starte basistrening, og håper å få til flere grupper etter hvert. Målet er også å fortsette med basistrening ute til våren, sier Ertsås.

En viktig forutsetning for tilbudet er godt samarbeid innad i Sparbu IL og frivillig innsats til foreldre.

– Hovedstyret i idrettslaget har vært på tilbudssiden for å kunne starte opp, og betaler for leie av gymsal/hall, samt innkjøp av en del utstyr. Vi har også fått innvilget søknad om kulturtilskudd fra Steinkjer kommune. Alt dette har bidratt til at vi kan tilby et gratis tilbud til alle barn og unge i Sparbu IL, sier Bente Aune Bragstad.

Før oppstarten inviterte idrettslaget til et inspirasjonskurs for trenere og lagledere i klubben.

Inspirasjonskurs

– Vi tok kontakt med Ulla Melhus som er lærer på idrettslinja ved Steinkjer videregående skole. Hun har årelang kompetanse på basistrening og er en sprudlende instruktør som klarte å få opp interessen og engasjementet blant trenere og lagledere. Nå håper vi å få med flere foreldre slik at vi kan utvide tilbudet, sier Bragstad.