Slik passer du på vannrørene i kulda

De ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt nær 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost.

Frosne vannrør som sprekker, kan bli et veldig dyrt og omfattende problem. 

Frostskader på rør utendørs gjør mindre skade, men også det koster å utbedre. 

Nyheter

– Minusgrader blir fort kostbare. I de verste skadetilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, sjef i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

6000 frostskader i fjor

Mange av frostskadene skyldes at boligen ikke er tilstrekkelig oppvarmet eller at man lar vinduer være åpne i nærheten av vannrør som ikke er isolert. Uansett årsak kan frostskadene bli betydelige. Foreløpige beregninger for 2018 viser at det ble registrert nær 6000 frostskader til en verdi av over 300 millioner kroner.

– Vi ser en kraftig økning i antall frostskader i fjor sammenlignet med 2017, vi snakker flere hundre prosent. Det er spesielt når minusgradene blir liggende i lange perioder at de verste frostskadene oppstår. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende skade hvis dette ikke blir tatt hånd om umiddelbart, sier han.

Krav til oppvarming

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette og får vann- og frostskader kan man få avkortet et eventuelt erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav om at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

– Det er ikke uvanlig med strømbrudd om vinteren, og i noen tilfeller kan disse vare i flere dager. Er man borte fra boligen i kuldeperioden bør man stenge av vannet før man drar og sørge for at det er litt lugn varme i huset, det kan spare deg for ubehagelige vannskader, sier Opedal.

Tallene for 2018 viser at det var flest frostskader i mars, etterfulgt av februar og april. Flest frostskader, over 1000, oppstod i hus som var over 50 år gamle.

Slik unngår du frostskader:

- Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.

- Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.

- Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

- Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

- Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.

- Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

Slik tiner du frosne rør:

- Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

- Varm opp rommet.

- Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

- Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

- Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.