10 stodbygger bor i samme blokk på Nordsileiret

«Stodblokka» i byen

Det er visstnok så mange stodbygger som bor i blokka i Sagmestervegen 4 på Nordsileiret at noen kaller den Stodblokka.

Trives godt: Oddrun Sæther sier hun trives veldig godt i «Stodblokka». – Jostein, mannen min, bor nå på sykehjemmet like ved. Det er fint at det er så nærme der jeg bor.  Foto: Trine Binde Bratberg

På spasertur: – Jeg går innendørs noen runder hver dag. Det er bra for meg, sier 96 år gamle Per Utgaard, som hevder han trives i sitt nye hjem. – Det var en dyd av nødvendighet for oss.  Foto: Trine Binde Bratberg

Nyheter

– Det stemmer at det bor mange her som har bodd i Stod før. Jeg tror det er 10 personer, også vet vi at det er flere som er interessert i å flytte hit, sier Inger Johnsen, som har bodd der i ti år.

Olav Hatling flyttet nylig inn.

– Jeg har bodd på Dyhaug på Binde i 80 år – og kunne tenkt meg å fortsette med det, men den yngre garde mente det var best at jeg flyttet, mens jeg er såpass. Her bor jeg nært det jeg er interessert i, som biblioteket, og så håper jeg at jeg kan gå litt rundt omkring. For meg betyr trygghet mye nå – og fellesskap, sier Olav Hatling.

– På biblioteket er jeg også, ja. Der leser jeg blant annet Namdalsavisa, sier Oddrun Sæther, som opprinnelig var namdaling.

62 leiligheter

Sameiet Sagmestervegen 4 ligger like ved biblioteket på Dampsaga. Blokka sto innflyttingsklar i desember 1989 – og består av 62 leiligheter. Det var Sparebanken som den gang tok initiativ til å bygge leiligheter godt egnet til pensjonister.

Kari og Per Utgaard flyttet inn i sommer.

– Vi flyttet fra 264 m² til 64 m², men det går bra. Her er alt lagt til rette lagt for oss, bortsett fra dørene i kjelleren. Jeg synes de er litt tunge, sier Kari.

– Vi har egen vinkjeller. Det kan hende du får smake også, sier Per (96) – som går spaserturer innendørs.

Fint å gå innendørs

– Det er helt ideelt å gå her. Det er hverken hålke eller is i atriet.

– Nei, her er det ikke glatt. Det er godt å gå her – også er det godt å slippe å måtte kjøre opp Bindesgjeilin, sier Oddrun Sæther, som måtte det før.

– Men Bindesgjeilin var en herlig skolevei. Vi hadde det mye artig på spark der, minnes Bjarne Hanssen, som vokste opp på Smååsan.

– Jeg husker også at vi sparket mye der, sier Inger Johnsen, som en gang bodde i Østgårds-haugan.

Atriet i Sagmesterveien 4 er både stort og fint. Der er det både bord og benker i tillegg til trimsykler og tredemølle – og blomster. Store, fine palmer, blant annet.

– Blir det veldig varmt i atriet om sommeren?

– Varmt? Nei, det er bare noen timer. Tvert imot er det positivt med lyset som kommer inn og taket som åpner seg, sier Johan Flekstad, som ofte mosjonerer på promenaden langs ved elva.

– Når man bor her har man alt man trenger. Vi har butikk, bibliotek, lege, ja, til og med en prest, sier Astrid Hanssen, som da tenker på Johan Flekstad.

– Prest er jeg ikke lenger, men jeg er glad for at jeg bor her. Det er spesielt positivt med fellesskapet her, sier Johan Flekstad.

Kari Utgaard sier at hun strekker ut hånda ved ytterdøra mellom klokka 6 og 7 om morgenen. Det kunne hun ikke gjøre i Stod.

– Jeg henter avisene på stolen utenfor døra, for så å jumpe ned i senga igjen.

– Ja, det er så sant, så sant. Så er det min jobb å lage frokost, sier Per, som i likhet med kona Kari syntes det var vemodig å flytte fra Stod etter 40 år.

– Ja, det var det, men det var en dyd av nødvendighet, sier Kari og Per.