Dette knepet bør du lære barna i kveld

Refleksspray kan både være livsviktig og kult. 

Nyheter

I kveld er det Halloween og mange små svartkledde vampyrer, spøkelser og hekser vil være ute etter knask. Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket.

– Derfor er det veldig viktig at barn og voksne har noe refleks på seg. Gjør refleks til en del av barnas kostyme ved for eksempel å bruke refleksspray eller refleksgarn. Man kan gjøre mye kult med refleksspray direkte på kostymet, men det viktigste er at barna blir sett i mørket. Vil du være helt sikker bør de ha nyere og godkjente reflekser eller refleksvester på i tillegg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Sjansen for å ikke bli sett langs en uopplyst bilvei reduseres med 85 prosent om man bruker refleks. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge tall fra Trygg Trafikk.

– Refleks er derfor vårt viktigste tips i kveld, på Halloween. De små som er ute i gatene om kvelden er gjerne kledd i mørke farger, det er nylig blitt én time tidligere mørkt på grunn av vintertid, og er det i tillegg regn i lufta er de nesten umulige å se i mørket for bilister. Til et Halloween-kostyme er kanskje refleksbrikker ikke det kuleste, men da kan man bruke refleksspray eller feste på refleksarmbånd rundt armer og bein, sier han.

Et annet godt råd å ta med seg inn i høstmørket, er å sjekke refleksene og tenke over om det er på tide å bytte dem ut.

– Reflekser har faktisk en «best før» dato, og bør skiftes ut hvert tredje år.

Den reflekterende overflaten blir rett og slett slitt, det gjelder refleksvester også. Så selv om kostymet er det samme som i fjor, er det en grei tradisjon å bytte ut refleksene, sier Brandeggen.