Har fire generasjoner etter seg

Spreke Helga (86) er tippoldemor

heldig: – Er ikke jeg heldig, vet ikke jeg. Jeg har så mange etterkommere at jeg føler meg som en millionær, sier Helga Aalberg, som har skrevet bok til etterkommerne: «Minner fra et rikt liv», heter boka mannen hennes insisterte på at hun skrev. 

fem generasjoner: Helga er tippoldemor til Ludvig Kristoffer. F.v. Jakob Pedersen Sunde, Kari Helene Alstad og Vegard Alstad Sunde. Foto: Svein Aalberg. 

Nyheter

– Det var både artig og litt rart å bli tippoldemor. Det er i hvert fall et tegn på at en er gammel, sier 86 år gamle Helga Aalberg fra Sunnan. I høst ble hun oldemor til Ludvig Kristoffer.

– Det var to tippoldemødre til stede da han ble døpt, så jeg er ikke så spesiell, sier Helga, som har en datter som er 68 år.

– Det var rart å bli tippoldemor, men det var enda rarere å tenke på at datteren min (Kari Helene Alstad) ble oldemor.

Finnes ikke oversikt

Statistisk sentralbyrå har ingen statistikk over hvor mange i Norge som er tippoldeforeldre.

– Nei, vi har ikke direkte tall på det. Nå blir jo folk eldre før de får barn også. Dessuten finnes det ikke statistikk på alle innvandrerne. Skulle vi hatt det måtte foreldre/besteforeldre/oldeforeldre/tippoldeforeldrene deres blitt med til Norge, sier Anders Falnes-Dalheim i Statistisk sentralbyrå. Han jobber med familiestatistikk.

Helga Pauline Alstad Aalberg, som er hennes fulle navn, utga en bok for en tid tilbake. «Minner fra et rikt liv», heter den.

– Det var mannen min, Svein, som absolutt skulle ha meg til å gjøre det, så da skrev jeg, sier den leseglade damen, som har skrevet både sanger, dikt, limerick og mere til i hele sitt liv. Tekster som hun har underholdt med.

– Svein har tatt vare på det jeg har skrevet, så det er med bakerst i boka – etter ungene mine og deres etterkommere.

Føler seg som en millionær

Helga har fem barn, 18 barnebarn + tre bonus-barnebarn, 19 oldebarn + fem bonus-oldebarn, og ett tippoldebarn.

– Da Svein og jeg feiret 60 års bryllupsdag sto jeg å så på hele gjengen vår. Det var stort å se, ja, det går ikke an å forklare hvor stort det er. Tenk å være opphavet til hele den gjengen, tenkte jeg, sier den «unge» 86-åringen som hevder hun føler seg som en millionær.

– Alle er friske og født med det de skal. Er ikke jeg heldig, vet ikke jeg. Jeg er millionær!

Den meget så oppegående tippoldemoren løser kryssord og leser mye. Spesielt krim.

– Det kjennes i hoftene at jeg har vært frisørdame i 56 år, men jeg har ingen ting å sutre over. Jeg er så glad for at hodet er så bra, sier Helga, som i tillegg til diktlesing har underholdt folk med teater og revy. Hun var også oppleser på bingo i 40 år. En populær dame!