Dette er flyplassens verste bakteriebombe

Du trodde kanskje toalettene var det mest smittefarlige stedet på en flyplass? Tro om igjen, for nå viser ny studie at plastkassene i sikkerhetskontrollen er den største smittekilden. Vår oppfordring - vask eller sprit hendene når de har gått gjennom sikkerhetskontrollen. 

Nyheter

Har du opplevd å bli syk på ferie, få dager etter flyreisen? Det er ikke sikkert at du har blitt smittet hverken på flyet eller av mat du har spist. En nylig publisert forskerrapport viser at plastkassene i sikkerhetskontrollen er den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplassene.

Studien ble utført ved hovedflyplassen i Helsinki hvor man i flere uker tok en rekke prøver for å avdekke tilstedeværelsen av respiratoriske virus der passasjerer ferdes på flyplassen. Resultatet viste at 50 prosent av prøvene på plastkassene i sikkerhetskontrollen ble testet positivt på fire respiratoriske virus.

Mange blir syke

Hvert år meldes det rundt 300.000 reiseskader til forsikringsselskapene i Norge.

Nær halvparten dreier seg om sykdom på reisen. I fjor ble det utbetalt vel 1 milliard kroner i erstatning i forbindelse med sykdom på reise, viser tall fra Finans Norge.

– Mange av mine pasienter har i årevis undret seg over at de nesten alltid blir syke noen dager etter flyreiser. Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange. De fire virustypene som går igjen i funnene er blant de mest kjente årsakene til luftveisinfeksjoner, influensaer og forkjølelser. Det er nedslående at studien viser at plastkassene ikke blir rutinemessig desinfisert. Smittefaren er stor hvis du tar i en plastkasse med hendene, noe de fleste gjør, sier Jan Einar Vaage, lege tilknyttet Tryg legehjelp, i en pressemelding fra Tryg forsikring.

Med tanke på at det er høstferie, og mange er på farten, kan det være lurt å vaske eller sprite hendene etter man har gått gjennom sikkerhetskontrollen hvis man befinner seg på en flyplass.