Fikk høythengende blues-pris

Jan Erik "Big" Moe er som første nordmann tildelt Blues in Hell Award.

Jan Erik Moe og Kjell Inge "Jolly Jumper" Brovold har spilt sammen i en årrekke.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Årets Blues in Hell er i full gang i Stjørdal, og i kveld ble den høythengende Blues in Hell Award utdelt. Prisen skal gå til en bluesmusiker som har levd en stund og som har betydd mye for sitt instrument, sin stilart eller som fanebærer av ekte blues gjennom mange år. Men som samtidig ikke har hatt et større støtteapparat i ryggen som kunne ha løftet han eller hun opp et nivå vedkommende etter festivalens mening hadde fortjent og vært på.

Årets prisvinner er ingen ringere enn Steinkjers egen blueskonge, Jan Erik Moe, også kjent som "Big Moe".

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

Årets pris går til en artist som har en karriere på mer enn 50 år.

Prisvinneren begynte tidlig å interessere seg for blues og hadde eget bluesband allerede på midten av 1960 tallet. Vinneren har siden da vært tro mot sin sjanger og gjennom sin gjestfrihet alltid hatt en åpen dør til bluesvenner fra inn og utland helt siden tidlig på 1970 tallet.

Gjennom alle disse årene har prisvinneren vært flere turer til USA med gitaren som bagasje og der har han fått anledning til å spille sammen med egne favoritter. De siste 25 årene har han også reist Europa på kryss og tvers og servert ekte blues slik ekte blues skal serveres.

Vinneren spilte også i et av denne nasjonens største rockeband gjennom tidende. Hans hovedinstrument er gitarer av forskjellige varianter, både treverk og stål, men bruker også mandolin, banjo og rare ting med strenger på. Vinneren er også en meget dyktig låtskriver og sammen med sin musikalske makker har han utgitt 4 kritikerroste album. Prisvinneren har hele sitt liv bodd i samme by og har vist en unik interesse for denne byen og folkets historie.

Hans gitarteknikk har godt rotfeste fra legender som Muddy Waters, Elmore James, Robert Johnson, Son House, Lightning Hopkins, Bukka White med flere. Han har helt unik slide gitar-teknikk med en voldsom kraft og følelse.

Vinneren er en ekte bluesmann som tar vare på den opprinnelige bluestradisjonen på en unik måte. Mannen har vel nærmere 50 gitarer i sin samling og ved siden av musikken er bl. a modelltog en av hans største hobbyer.

Han har også gjort en prisverdig innsats for Blues in Hell gjennom alle år og vinneren har selv opptrådd på festivalen i forskjellige settinger siden starten av Hell Blues Festival i 1992. Tidligere prisvinnere har bl. a vært Louisiana Red, Dana Gillespie, Henry Gray, Sugarpie DeSanto, Little Willie Littlefield osv.

Det er første gang denne heder nå deles ut til en norsk artist.

Vi er derfor stolte av å kunne meddele at årets Blues in Hell Award tildeles: Jan Erik “Big” Moe