Har jobbet i samme firma i 50 år

16 år gammel fikk Else Karin Macedo tilbud om sommerjobb i Samvirkelagets skobutikk. Nøyaktig 50 år senere takket hun for seg og sluttet å jobbe.

nå er det slutt: I sommer hadde Else Karin Macedo i Steinkjer sin siste arbeidsdag – nøyaktig på dagen 50 år etter at hun startet. Hun ble ansatt i Samvirkelagets skobutikk i Steinkjer sentrum – og jobbet de siste 26 årene ved Coops kafe. – Jeg har blitt kjent med veldig mange trivelige folk disse årene. Både kollegaer og ikke minst kunder, sier Else Karin, som ikke er redd for at tiden skal bli lang nå når hun er pensjonist. – De sier at pensjonistene har det travelt. Så langt kjennes det som jeg har ferie. 

skobutikken: Bildet er tatt i en av Samvirkelagets skobutikker i gamle dager. F.v. Aud Hedmann, Else Karin Macedo, May Sund og Ruth Solberg. – Det var sikkert en nyåpning, sier Else Karin. 

ble hedret: Else Karin har blitt hedret med blomster, pins, medalje og gavekort fire ganger; etter 25 år, 30, 40 og 50. Her i lag med Olav Morten Ressem da hun sluttet i sommer. 

Nyheter

Året var 1968. Den våren jobbet 16 år gamle Else Karin Macedo fra Beitstad i Samvirkelagets skobutikk, som lå i Steinkjer sentrum – i Forumgården der Boli og Grong Sparebank er.

Alt var i sentrum

– Der fikk man kjøpt sko og jernvare. Andre varer fikk man kjøpt blant annet der Spar-butikken er i dag, sier 66 år gamle Else Karin, som ble kontaktet av Samvirke etter å ha jobbet der en uke i arbeidsuka.

– Klart jeg takket ja! Og så har årene gått da, sier 66-åringen, som man ikke skulle tro hadde jobbet i 50 år! Hun holder seg nemlig veldig bra, Samvirkelagets erfarne, trofaste og smilende medarbeider.

Nå heter som kjent arbeidsplassen hennes Coop.

– Da jeg hadde jobbet i 25 år, fikk jeg en pin som det sto Coop på. Det var litt av en anerkjennelse å få, sier hun og smiler.

Etter 30 år som medarbeider fikk hun medalje, etter 40 år blomster og gavekort – og etter 50 år i jobb ved samme arbeidsplass vanket det også blomster og gavekort. Det skjedde 20. juli 2018 kl. 12.

– Det var nøyaktig 50 år etter at jeg startet. Jeg fikk fast jobb i Samvirkelaget 20. juli 1968, sier Else Karin, som har jobbet i flere avdelinger.

Brisen skokunde

I 1976 var hun med på flyttelasset da Samvirkelagets skobutikk ble flyttet fra sentrum til det nye varehuset på Sørsileiret – Domus varehus.

– Jeg var i skobutikken der noen år også. Jeg husker forresten en litt artig episode. Det var ikke så artig den gang, men nå er den artig å tenke på. Det var en litt brisen dame som skulle se på sko. Det endte med at jeg satt på gulvet og snørte på henne støvletter. Jeg husker støvlettene var svarte med hvite spetter. «Nei, dette kan ikke du hjelpe meg med», sa den brisne dama da hun skulle prøve å gå med dem. Da henta jeg sjefen, sier Else Karin, som etter noen år i den nye skobutikken på Domus flyttet arbeidsplass internt i firmaet.

– Jeg solgte møbler i S-Interiør i ni år. S-Interiør lå der Spar er i dag. Etter noen år i møbelbransjen var jeg med og bygde opp Prix-butikken på Nordsileiret. Jeg husker vi holdt på døgnet rundt for å lage den butikken, sier den ferske pensjonisten, som de siste 26 årene har jobbet i Coops kafe.

Kjennes som ferie

– De siste 10–12 årene har jeg jobbet 100 prosent, men alle årene før jobbet jeg deltid.

– Vil du jobbe litt ekstra om det blir spørsmål i fremtiden?

– Nei, nå har jeg sluttet. Jeg har trivdes og hatt det veldig bra i 50 år, men nå er det slutt. Jeg synes jeg har gjort nok! sier damen, som tror hun kan telle de gangene hun har vært syk.

Hun skryter av sine kollegaer gjennom disse 50 årene.

– Jeg har hatt veldig flinke folk i lag med meg. Dyktige ledere og ordnede forhold har det også alltid vært, sier Else Karin, som også minnes alle skoene hun måtte prøve i starten av karrieren.

– Sjefen tok ut varer på Grand Hotell. Skoleverandørene hadde med seg sko dit – og jeg var med for å prøve. De hadde nemlig med seg bare små størrelser – og det brukte jeg. Det var kjempeartig å få være med. Sjefen så da på hvordan skoene så ut – på min fot. Det har forresten preget meg, for jeg fikk skodilla, sier den ungdommelige dama, som hadde med seg flere par sko hjem fra ferie.

– Hva skal du gjøre nå da?

– Foreløpig kjennes det som jeg har ferie, sier hun smilende.