Laksefeberen sprer seg

Mange får laks på første forsøk i Steinkjervassdraget – og nye generasjoner får oppleve laksefiske i hjembyen.

14,9 kilo: Tirsdag tok Stig Tangen tok denne laksen på 14,5 kilo ved By bruk. Dagen etter ble det en laks på ni kilo. – Det er fantastisk. Jeg startet sesongen med seks døgn i Namsen uten ett eneste napp, sier Stig Tangen. Foto: Privat.  Foto: Privat

OPTIMIST: Bjørn Morten Alstad, leder for elveutvalget, er forsiktig optimist etter seks dager med laksefiske. Foto: Privat.  Foto: Privat

Nyheter

Etter seks døgn med laksefiske i Namsen, uten så mye som ett napp, ble det full pott i Byaelva for Stig Larsen.

Ser elva hjemmefra

– Jeg ser elva hjemmefra, men har aldri fisket laks i Steinkjer før i år. Det er helt fantastisk, sier Stig Tangen.

Den første turen ned til elva resulterte i en laks på 14,5 kilo, som er den største laksen så langt i sesongen.

– Det var ikke helt lett å få den på land. Jeg var alene og kun utstyrt med en klepp – det ble en spennende kamp, sier han.

Med en dagskvote på én laks avsluttet Stig fisketuren etter storfangsten, men dagen etter ble det flere kast.

– Det ble en laks på ni kilo tatt på wobbler – nå blir det en liten pause, sier Stig Tangen.

Stort trykk

Bjørn Morten Alstad, leder for elveutvalget i Steinkjer Jeger- og fiskeforbund, er også å finne med fiskestang langs elva. Han forteller om stort trykk – både av laks og laksefiskere.

– Vi er forsiktig optimister. Det er en utrolig sterk laksestamme som kommer tilbake til Steinkjervassdraget, sier Bjørn Morten Alstad.

Etter rotenonbehandlingen av Steinkjervassdraget er det satt ut åtte millioner lakseyngel- og rogn. De mange som har jobbet knallhardt med å friskmelde og bygge opp laksestammen i Steinkjervassdraget var litt bekymret etter fjorårets sesong.

– Nå er jeg mer optimistisk og senker skuldrene litt. Det tas mye mellomstor laks på fem kilo – neste år kommer de tilbake som storlaks på minst ti kilo. Det lover bra, sier Alstad.

Ikke noe tull

Det er også mange fiskere som oppdager Steinkjervassdraget.

– Det er mange telefoner, men vi har også fått ut mye informasjon. Nå har vi fått i gang registrering av all fangst og alt av prøver blir tatt – det er ikke noe tull, sier Alstad.