Ungdom fra tre land samlet i Steinkjer

30 ungdommer fra Norge, Kroatia og Irland var samlet i Steinkjer i påska.

UNGDOMSUTVEKSLING: 30 ungdommer fra Norge, Irland og Kroatia var samlet i Steinkjer i påska. Her er hele gjengen samlet på trappa til Huze. Foto: Bjørn Gunnar Ericsson.  Foto: Bjørn Gunnar Ericsson

VIN­TER: Ung­dom­me­ne fra Ir­land og Kroa­tia fikk bolt­re seg på snøken i per­fekt pås­ke­vær. - Pla­nen var å in­vi­te­re til Stein­kjer i som­mer, men de ville opp­le­ve snø og vin­ter, Arild Høyem.  Foto: privat

Nyheter

Med støtte fra Erasmusprogramet, som er et utvekslingsprogram for studenter innen EU-området og EØS-området, kunne ungdomstjenesten i Steinkjer kommune invitere til ei aktiv og sosial påskeuke i Steinkjer.

Tur til Stiklestad

– Det gikk strålende, ikke minst takket været det flotte påskeværet, sier Arild Høyem ved ungdomstjenesten.

«Connecting people through history» er temaet for ungdomsutvekslingen, og da var det naturlig med et besøk på Stiklestad.

– Vi var et helt døgn på Stiklestad der vi overnattet i langhuset. Her fikk ungdommene høre hvordan historien knytter sammen de ulike landene, og da spesielt under vikingtiden. Det var en veldig bra og lærerrik program, sier Høyem.

Norsk vinter

Egentlig var ungdomsutveksling planlagt i sommer, men gjestene fra Irland og Kroatia ønsket å oppleve vinterlandet Norge. Med strålende sol, og mer enn nok snø, ble flere mange muligheter til lek og aktivitet i snøen.

– Med suveren service fra Bua Steinkjer fikk vi lånt alt av utstyr for en ski- og akedag på Steinkjer skistadion. Det ble knallartig for ungdommene, selv om jeg var litt bekymret når de satt utfor, sier ungdomskonsulent Høyem.

Ulike mattradisjoner

Ungdommene fra Irland og Kroatia var innlosjert på Egge ungdomsskole fra lørdag til lørdag i påska. Arild Høyem og Lars-Erik Revdal sto i spissen for programmet, og oppdaget flest likheter, men også noen ulikheter, i ungdomsgruppen fra tre land.

– De kom veldig raskt i kontakt og det viser seg at ungdommene er ganske lik. Praten gikk på engelsk, og det var veldig lærerikt for ungdommene fra Kroatia og Norge. Den største forskjellen kom fram ved måltidene. Ungdommene fikk selv ansvaret for hver sin middag, og da ble de tradisjonsmat fra de tre landene, sier Høyem.

Invitert til Dublin

Etter ei uke i Steinkjer er neste post på programmet en tur til Irland.

– Vi er invitert til Dublin i sommer, så håper vi at Kroatia også får støtte fra Erasmus-programmet slik at vi bli invitert dit. Det var ei helt super uke, sier Arild Høyem.