Merkegrossist fra Kvam

Kyrre Kvistad har figurert på start og resultatlister i flere tiår. Kvamssokningen biter fortsatt godt fra seg når han får på seg startnummeret, slik han gjorde under Birken.

I FORM: Kyrre Kvistad sikret seg sitt merke nummer 27 i Birkebeinerrennet.   Foto: Svein Halvor Moe

I MÅL: John Helge Normann var også denne gangen en av de mange fra Steinkjer-området som fullførte Birkebeinerrennet på ski.   Foto: Svein Halvor Moe

Nyheter

Nylig sikret han seg sitt 27.merke i Birkebeinerrennet. Det er ganske så imponerende med tanke på at Kvistad er født i 1962 og kan ha mange år igjen i Birken-sammenheng. Det er ingen umulighet for den tidligere skiskytteren å nå både 40- og kanskje til og med 50-merket i rennet dersom han går inn for det. For Kyrres vedkommende handler det om at han må holde seg frisk og ikke minst være villig til å gjøre en aldri så liten treningsjobb i forkant.

-Jeg går nok fortsatt litt på det grunnlaget som jeg hadde da jeg konkurrerte aktivt i skiskyting og for så vidt i langrennssporet. Selv om jeg fortsatt er glad i å røre. Men det er en vesentlig forskjell på å gå rolige treningsturer og renn. Det merker jeg godt når jeg nesten ikke konkurrerer lengre. Det var litt uvant for kroppen i starten i Birkebeinerrennet. Men jeg følte egentlig at det gikk bedre og bedre utover i rennet, sa Kvistad etter at han var i mål.

Debuterte tidlig

Kyrre Kvistad hadde ikke sett for seg at det skulle bli så mange birkebeinerrenn da ham i 1984 reiste nedover for å gå rennet for første gang. Det ble tre turer fra Rena til Lillehammer før det ble noen års opphold. Kyrre begynte å gå Birkebeinerrennet igjen etter at han hadde lagt skiskyttergeværet på hylla. Siden har han fått med seg de fleste Birken-utgavene som har blitt arrangert. Det har også blitt 15 starter i Birkebeinerrittet og to i Birkebeinerløpet.

Det gjør at Kyrre totalt står med 44 merker på like mange starter. Det er neppe noen i gamle Nord-Trøndelag som har flere enn Kvistad som fortsatt har stor glede av å være i miljøet. Han innrømmer at det er et lite mål å få 50 Birken-merker. Men det er ikke moe han går rundt og bruker mye energi på. Kvistad forteller til Steinkjer-Avisa at det har blitt en tradisjon at han i midten av mars reiser til Mjøs-traktene for å gå Birkebeinerrennet. Den vil bli holdt i hevd.

Et fint treningsmål

Kyrre Kvistad legger ikke skjul på at det er lettere å holde teningen i gang så lenge han har et konkret treningsmål. 55-åringen vet at han som oftest får en billigere reise over fjellet dersom han er villig til å gjøre en innsats i forkant.  Han valgte etter en litt rolig og fornuftig åpning å øke farten i Birken. Kyrre som i mange år satset på skiskyting og var en av de beste i sjiktet under de som var på landslag, har beholdt ski og treningsgleden etter at han la opp. Han vet å verdsette de fine ski og treningsturene i nærmiljøet.

Går ett skirenn i året

John Helge Normann går ett skirenn i året og det er Birkebeinerrennet. Det er den årlige testen for Steinkjer-løperen som i år gikk rennet for 21.gang.

John Helge har de siste årene klart merkekravet. Han innrømmer at det er artig etter målgang å få beskjed om at han har klart merket. Selv om det for så vidt ikke er det som er avgjørende for om det har vært et vellykket renn eller ikke. Normann har stort sett klart merkekravet de siste årene. I år hadde han to minutter til gode på det da han krysset målstreken.

John Helge og de andre lokale sliterne fikk en ekstra utfordring i Birkebeinerrennet i år. For det var 26 minusgrader da de ankom Rena og startområdet. På Kvarstad som er et av stedene horden av løpere passerer på vei til Lillehammer, var det betydelig kaldere. Der ble det målt hele 32 minusgrader på morgenkvisten. Kvikksølvet beveget seg heldigvis i riktig retning utover formiddagen og dagen.

Kledte seg godt

John Helge Normann kledte seg godt selv om det hadde blitt litt mildere da han tok fatt på de knappe seks milene til OL-byen. De mange minusgradene førte til at føret var trått. Det måtte derfor brukes krefter for å få fremdrift. Det fikk Normann som var med en buss som hadde med seg et førtitalls turrennentusiaster fra Steinkjer-området sørover. John Helge som går i klasse 60-64 år, kan fortelle at de bruker å overnatte i rena-området.

- Det gjør at vi har kort vei til starten. Det er greit ettersom den går så tidlig. Bussen setter kursen tilbake til Steinkjer så fort alle er i mål. På heimturen bruker det å være bra stemning selv om de fleste er slitne etter å ha vært oppe i mange timer. Normann er full av lovord både om bussturen, opplegget forøvrig og selve rennet. Han lar seg hvert år imponere over det flotte arrangementet som har blitt mer og mer strømlinjeformet med årene.